Ga naar Content
Noord-Holland

'Boevenspotter' Jaime leidt politie naar zakkenrollers op Zaanse Schans

2 juni 2017, 21.47 uur · Aangepast 2 juni 2017, 22.05 uur
Door: · Foto: Boevenspotter Jaime

ZAANSTAD Tot dusver joeg hij voornamelijk in de hoofdstad op zakkenrollers, maar voor zijn meest recente video toog 'boevenspotter' Jaime naar de Zaanse Schans. Niet onverdienstelijk, want op basis van zijn tips sloegen agenten daar drie verdachten in de boeien.

Boevenspotter 'spot' zakkenrollers voor de politie, filmt aanhoudingen en plaatst de video's ervan op zijn eigen YouTube kanaal. Meestal doet hij dat dus in Amsterdam, maar ook buiten de hoofdstad reikt hij de politie graag een helpende hand.  

"Kijk, deze Chinees wordt gerold door deze gasten", levert hij commentaar bij beelden van vier mannen op een bruggetje. De drie zakkenrollers spelen een sluw spel, legt Jaime uit. "Ik ga jullie de werkwijze laten zien van deze zakkenrollers." 

Foto maken
Volgens Jaime heeft 'dader 1' een 'Chinese toerist' gevraagd een foto van hem te maken. Terwijl de Aziatische man zijn uiterste best doet een perfecte plaatje te schieten, slaat zijn handlanger toe.

"Dader 2 gaat hem proberen te rollen via de zijkant in z'n tasje", geeft boevenspotter commentaar bij de beelden. "En dader 3 schermt dader 2 af. Dader 3 kijkt om zich heen en houdt alles in de gaten."

Hand richting tas
Hoewel duidelijk zichtbaar is dat één van de zakkenrollers op het moment van de foto met zijn hand richting de tas van de Aziatische toerist gaat, is niet zeker of bij hem ook in hun opzet slagen.  

Jaime heeft genoeg gezien en is zeker van z'n zaak. Zodra de mannen de Zaanse Schans verlaten, gaat hij er achteraan. Ondertussen seint hij de politie in.

Op de brug
Eenmaal op de Julianabrug - Jaime achtervolgt het drietal dan nog steeds - komt de politie in beeld. Op zijn aanwijzingen houden agenten twee mannen aan. "En die ander?", vraagt een agente aan hem. "Die ander staat daar op de brug", voorziet hij de politie van de nodige informatie.

Wie denkt dat de politie niet zit te wachten op mannen als Boevenspotter heeft het mis. Op de Facebook-pagina Politie Zaanstreek wordt Jaime zelfs uitvoerig bedankt

'Jaime bedankt!'
"Zakkenrollers op de Zaanse Schans. Dit is hoe zij te werk gaan", schrijft de politie. "Met dank aan boevenspotter Jaime is hun werkwijze vastgelegd en hebben we drie verdachten aangehouden. Jaime bedankt!"