Ga naar Content

Man (84) in scootmobiel mag niet meer mee met gehandicaptenvervoer

HAARLEM Voor de 84-jarige Han Cats was het z'n lust en zijn leven: in z'n scootmobiel door de duinen rijden. Met z'n elektrische karretje en al werd hij in een busje gehesen en van z'n huis in Haarlem-Noord naar de kust gebracht. Maar nu kan hij niet meer mee met het gehandicaptenvervoer, vanwege nieuwe regels.

"Ik voel me heel erg belemmerd in mijn bewegingsvrijheid", vertelt Han aan NH Nieuws. "En op deze manier krijg je ook huisarrest. Want als ik met dit mooie weer bijvoorbeeld de duinen inga, zoals ik dat gewend was een keer per maand met een wandelclubje, dan kan ik niet meer mee."

De gemeente heeft de regels voor het gehandicaptenvervoer per 1 januari dit jaar aangepast. Zo mag iemand niet meer in een scootmobiel zitten tijdens het inladen van de mobiel in de bus, om ongelukken te voorkomen. Voor Han is het echter onmogelijk om zijn scootmobiel uit te komen, want hij mist beide benen en heeft maar één prothese.

"Ik kan niet eens staan"
"
Hoe ik dan wel die bus in moet, zou ik niet weten, want ik kan niet een trapje op", zegt Han verbolgen. "Ik kan niet eens staan. Dit is door een dyslectische marmot bedacht, maar niet door een gehandicapte."

Dus heeft Han een brief aan het vervoersbedrijf en de gemeente geschreven om zijn situatie uit te leggen. Hun reactie was echter niet wat hij had verwacht: "Nou meneer, dan heeft u pech gehad. Ik voel me wel als een zak afval behandeld. Ik vraag me ook af of je alleen met een scootmobiel eraf kan vallen en niet met een rolstoel. Maar daar kon men mij geen antwoord op geven."

Wachten op oplossing
Wat hij nu moet doen, weet hij niet. "Wachten tot ik doodga, dan is het probeem opgelost", grapt hij. Maar zo lang hoeft hij gelukkig niet te wachten. De gemeente en de vervoerder zijn hard op zoek naar een oplossing voor mensen met een schootmobiel. 

Foto: NH Nieuws