Ga naar Content

Oudkarspel maakt zich op voor bezoek van de Koning

OUDKARSPEL ''We zijn al best wel zenuwachtig'', vertelt pilates lerares Antoinet de Jong. Oudkarspel krijgt morgen hoog bezoek. Niemand minder dan de koning bezoekt het Behouden Huis. Het voormalige schoolgebouw leek ten prooi te vallen aan de sloophamer, maar door inzet van veel dorpsbewoners is het nu de huiskamer voor het verenigingsleven van het dorp. ''Hoe vaak krijg je nu de koning op bezoek? Ik vind het een hele eer.''

Het Behouden Huis is een voormalig schoolgebouw uit 1883. Het gebouw is met behulp van de stichting Hart van Oudkarspel, waarin buurtbewoners zich hebben verenigd, behouden gebleven als cultureel erfgoed. Met steun uit de gemeenschap is het gebouw opgeknapt en ingericht als onderkomen voor verenigingen uit de buurt. Er worden door vrijwilligers ook allerlei activiteiten georganiseerd voor buurtbewoners, zoals het huisdiner, yoga, schilderen en kinderdisco. 

Beloning
Anne Oostenveld van de stichting is morgen gastheer en mag de koning een rondleiding geven. "Het is uniek dat er zoveel geld bij elkaar is verzameld (7 ton, red.) Alles is verbouwd met hulp van vrijwilligers en we hebben geen dubbeltje schuld. Dit is een beloning voor al dat werk."

De reden voor het bezoek van de Koning is de start van de landelijke Oranje Fonds Collecte. De stichting Hart van Oudkarspel doet als sinds het begint in 2015 mee en heeft een bovengemiddelde opbrengst. De helft van het bedrag dat met de collecte wordt opgehaald is voor de eigen organisatie. De andere helft wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale initiatieven in dezelfde provincie.

Foto: NH/Tom Jurriaans