Noord-Holland

Rechtszaak doodrijden Fleur (19) van start: vrienden en familie massaal aanwezig

2 juni 2017, 15.40 uur · Aangepast 3 juni 2017, 14.04 uur · Foto: HFV/Caspar Huurderman

Whatsapp

LOOSDRECHT Onder massale belangstelling van vrienden en familieleden van Fleur Balkestein is vandaag de rechtszaak tegen een man en zijn zoon uit Loosdrecht begonnen. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het doodrijden zijn van de 19-jarige Hilversumse.

Met hoge snelheden scheurden vader Walter en zoon Casper van W. in maart vorig jaar over de Nieuw-Loosdrechtsedijk, waar een maximumsnelheid van 50 km/u is toegestaan. De vader reed volgens de politie gemiddeld 167 km/u en de zoon 146 km/u. De vader had ook nog te veel alcohol gedronken. Zijn zoon wist dit en wordt als medeverdachte beschouwd.

De auto van Fleur werd vol in de zijkant geraakt door de Porsche van de vader, toen zij een uitrit uitreed. Ze raakte zwaargewond. Na weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, overleed ze aan de complicaties die waren ontstaan door haar verwondingen.

‘Wist niet wat hij had gedronken’
De zaak werd vandaag voor het eerst behandeld tijdens een pro-formazitting. De twee mannen waren vandaag niet aanwezig. De zaal zat vol met vrienden en familie van Fleur. Ze wilden er vandaag bij zijn om elkaar te kunnen steunen.

Lees ook: Doodrijder 19-jarige Fleur reed zeker 100 km/u te hard

De advocaat, Hogewind, verklaarde dat Walter van W. nooit veel dronk bij het plaatselijk café en ook niet zou hebben geweten dat hij die avond meerdere gin-tonics had gedronken. Ook wil de advocaat nader onderzoek laten doen naar het uiteindelijke overlijden van Fleur, omdat volgens hem medisch falen niet uitgesloten kan worden.

'Lastige weg'
Daarnaast wilde Hogewind weten hoe hard Fleur zelf reed en of ze bijvoorbeeld zelf gevaarlijk deed. Ze zou ook met haar telefoon bezig zijn geweest. Walter van W. verklaarde volgens de Officier van Justitie bij een verhoor dat "ze ineens de dijk op kwam gereden" en "het een lastige weg was".

Volgens de officier zijn er geen verzachtende omstandigheden en is er geen enkele reden om Fleur als veroorzaker te zien. "Op de beelden is te zien dat Fleur rustig wegreed en haar handen aan het stuur had." Bij zijn laatste verhoor heeft Walter gezwegen.

Lees ook: Hete Hangijzers: Loosdrechters eisen strengere maatregelen tegen snelheidsduivels

Onderzoek
De rechtbank besloot uiteindelijk onderzoek aan de telefoon van Fleur toe te staan, camerabeelden van haar rijgedrag vlak voor het ongeluk aan de verdediging te geven en een medisch deskundige te benoemen.

De zaak gaat op 1 september door. In een later stadium, op 3 november, zullen volgens de advocaat Walter en zijn zoon mogelijk een verklaring afleggen. De nabestaanden zullen dan ook gebruikmaken van het spreekrecht.

Whatsapp