Ga naar Content
Noord-Holland

Slapen bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum: "De droom van iedere kunstliefhebber"

2 juni 2017, 15.31 uur · Aangepast 2 juni 2017, 16.18 uur
Door: · Foto: Rijksmuseum

AMSTERDAM Een nachtje slapen in een wereldberoemd museum. "Dat is de droom van iedere kunstliefhebber", zegt kunstdocent Stefan Kasper uit Haarlem. Omdat hij de tien miljoenste bezoeker van het vernieuwde museum was, stond er bij De Nachtwacht vannacht een bed voor hem klaar. "Ik prijs mezelf ontzettend gelukkig."

De dag begon gisteren eigenlijk heel normaal. Met een groep leerlingen van het Montessori College Aerdenhout, waar Stefan lesgeeft, ging hij een dagje naar het Rijksmuseum. Aan het eind van het bezoek bleek dat de leraar de tien miljoenste bezoeker was. "Er stond een erehaag met personeel en de directeur was er ook bij." Ze vertelden de docent dat hij een nachtje mocht blijven slapen.

Na sluitingstijd werd er een bed voor hem neergezet pal voor het bekendste werk van Rembrandt van Rijn. "Ik had de Nachtwacht en de rest van de vleugel met kunst uit de zeventiende eeuw voor mezelf. Ik was echt helemaal alleen; zonder bewaking dus. Het was echt een droom die uitkwam."

Urenlang heeft Stefan Kasper alleen maar rondgelopen door het museum. "Ik ging geconcentreerd en lang naar werken kijken. Daar zou ik normaal de tijd niet voor hebben genomen." Tot half vier dwaalde hij rond in het museum. Daarna ging hij op bed liggen. "Maar ik werd rond half zes alweer gebeld." Om kwart over zeven kreeg hij een ontbijtje op bed.

Uniek

Voor het eerst in de geschiedenis bracht iemand een nacht door in het Rijksmuseum, die niet bij de beveiliging hoort. "Het is ook de laatste keer, begreep ik van het museum." De directeur wil volgens hem dat deze gebeurtenis uniek blijft.

"Misschien komt het wel in de geschiedenisboeken dat er iemand in het museum sliep. Dat is een maf idee. Ik vind het echt heel erg gaaf dat ik dit heb meegemaakt."

Beste Stefan, houd jij vannacht de wacht? pic.twitter.com/5UJqsGs4Ce

— Rijksmuseum (@rijksmuseum) 1 juni 2017