Noord-Holland

Rene Feller werd een bekende voetbaltrainer in Afrika: "Als het hier niet mag, dan toch ergens anders"

5 juni 2017, 20.00 uur · Aangepast 5 juni 2017, 20.10 uur

ZWAAG - ZWAAG Rene Feller wilde graag voetbaltrainer worden van een profclub in Nederland. De KNVB stak daar een stokje voor door hem niet toe te laten tot de opleiding. Een flinke tegenvaller voor Feller. Toen hij later de kans kreeg om alsnog trainer te worden in het buitenland, greep hij die met beide handen aan. Een enerverende carrière volgde in verschillende Afrikaanse landen. Hij maakte zoveel mee, dat hij er een boek over schreef.

"Zo vaak is mij gevraagd over wat ik allemaal heb meegemaakt en toen dacht ik; het is misschien een goed idee om dat eens in een boek op te schrijven", vertelt Feller. 

Het zwarte schaap
De titel van het boek luidt 'Het zwarte schaap van de KNVB' en die titel heeft te maken met zijn droom die in duigen viel omdat de KNVB hem weigerde toe te laten tot de opleiding. Feller was het niet eens met de beslissing. "Ik was wel pissig om eerlijk te zijn." Later kreeg hij de kans in het buitenland. "Toen dacht ik gelijk, dan word ik toch trainer in het buitenland."

Feller kwam per toeval iemand tegen tijdens een potje biljarten in Zwaag, die hem het voorstel deed om in Koeweit een grote club te gaan trainen. "Ik zei: als jullie mij een ticket geven, dan kom ik wel." 

En dat was de eerste stap in het buitenland. Na 2 jaar Koeweit, begon het balletje te rollen en kwamen er voorstellen uit Eritrea, Rwanda, Ghana en Ethiopië. Het werd een groot buitenlandse avontuur voor Feller.

Op de grond
Zo maakte hij mee dat zijn spelers tijdens de 'Afrikaanse Championsleague', op de grond moesten slapen, omdat er geen hotelkamers voor hen geboekt waren. "Daar was gewoon geen geld voor, dat kun je je niet voorstellen."

Zijn vrouw Yvonne verhuisde niet mee, maar kwam regelmatig over voor een lang bezoek. "Er was daar niets te doen voor mij, dus na een paar weken had ik het wel gezien", vertelt ze. 

Al met al was het een bijzondere tijd voor Feller en nog steeds volgt hij de Afrikaanse competitie. "Ja ik kijk nog steeds, dat gaat niet zomaar over."

Zijn boek is te koop bij de boekhandel Stumpel in Hoorn.