Ga naar Content

Castricum neemt maatregelen tegen uitgaansgeweld

CASTRICUM De gemeente Castricum neemt samen met de plaatselijke horeca verregaande maatregelen om horecageweld te stoppen. Zo moeten jongeren in de toekomst hun identiteitsbewijs scannen voordat ze uitgaan. De maatregelen volgen na diverse uitbarstingen van geweld in het horecagebied.

In de toekomst moeten jongeren die naar de kroeg willen hun identiteitsbewijs laten scannen bij een centraal loket. Valse ID's worden er meteen uitgevist en wie niet 18 jaar of ouder is, krijgt geen alcohol.

"Het is vaak zo dat de echte raddraaiers anoniem willen blijven", vertelt Jeroen Scholten van Noord-Holland Horeca Beveiliging. "Als ze op camera staan en hun identiteitsbewijzen worden gescand en gecheckt dan schrikt dat af."

Lees ook: 24-jarige Castricummer mishandeld, politie zoekt getuigen

De gemeente Castricum gaat werken met onzichtbare stempels. Dit om te voorkomen dat polsbandjes worden nagemaakt. "Die stempel is alleen te zien met een speciale lamp. Elke week veranderen we de stempel ook zodat die niet kan worden nagemaakt." Jongeren die een slok te veel op hebben of een horecverbod hebben, worden er ook uitgepikt. "We hebben ook blaastests en als we merken dat jongeren gedronken hebben, bellen we de ouders en is het einde avond."

Bodycams
Naast het scannen van ID's heeft burgemeester Toon Mans van Castricum de politie toestemming gegeven om bodycams te dragen. Hiermee leggen ze situaties op film vast die kunnen helpen bij de opsporing en vervolging van raddraaiers. Ook is er in het uitgaansgebied een camera opgehangen die op uitgaansavonden live wordt bekeken om ongeregeldheden te voorkomen.

Lees ook: Grote groep mannen slaat lukraak op mensen in: tieners zwaargewond

De maatregelen komen niet uit de lucht vallen. In februari belandden twee jongens in het ziekenhuis nadat ze bij het station belaagd werden door een groep van twintig á dertig man. Een van hen liep zelfs hersenletsel op. "Het is niet zo dat het in Castricum elk weekend bal is. Want dat is absoluut niet zo. We willen dit soort vechtpartijen in de toekomst gewoon voorkomen en doen ons best daarvoor."

Foto: NH