Ga naar Content

"Stuur snel politie, want het gaat hier behoorlijk los!"

BLOEMENDAAL AAN ZEE "Strand Bloemendaal! Snel! Vechtpartij!" Het is een van de eerste telefoontjes die de politie zondagavond binnenkrijgt tijdens de ongeregeldheden bij strandfeesten in Bloemendaal aan Zee. De meldkamer van de politie Noord-Holland geeft nu een inkijkje in het wel en wee achter de schermen tijdens de hectische avond.

Aan het eind van de middag is al duidelijk dat het een drukke avond wordt. Er worden 8.000 bezoekers verwacht. Alle hulpdiensten zijn al op de hoogte voor het geval er iets zou gebeuren. Als centralisten zijn we goed voorbereid en klaar voor de dienst. Alles is tot nu toe onder controle en verloopt zonder grote problemen." 

Het is 20.00 uur als de feestelijke dag op het strand langzaam maar zeker verandert in een chaos en de meldkamer de eerste telefoontjes binnenkrijgt. Een van de bellers zegt: "Strand Bloemendaal! Snel! Vechtpartij!" Als de centralist vraagt naar de exacte locatie, krijgt hij te horen: "Ja, weet ik veel, stuur nu maar snel politie, want het gaat hier behoorlijk los!" En hij verbreekt de verbinding. 

Live meekijken
Direct staat alles op scherp. De politie snelt naar het strand en vindt daar een massa mensen die zich massaal tegen de agenten keert. Er vallen slachtoffers, maar door de drukte kan ambulancepersoneel er maar moeilijk bij. In de meldkamer wordt besloten om meer eenheden naar het strand te sturen. De politiehelikopter wordt de lucht in gestuurd en de vier medewerkers van de meldkamer kijken met onder andere de hulpofficier van justitie live naar wat er allemaal gebeurt. 

Lees ook: VIDEO: Politie slaat in op feestgangers bij strand van Bloemendaal

De telefoon van de meldkamer staat roodgloeiend omdat mensen allemaal 112 bellen vanwege gewonde, dronken mensen en problemen met vervoer. "Als centralist wil je geen enkele 112-lijn missen. Het kan over hetzelfde incident gaan, maar dit kan net zo goed een ander noodgeval zijn zoals een ongeval of vechtpartij." 

Video #165597


Al gauw gaan er stemmen op om de Mobiele Eenheid (ME) in te schakelen. "Dat gaat niet zomaar. Daar zit een procedure aan vast en diverse leidinggevenden moeten hiervoor toestemming geven." Als alles is geregeld en de ME onderweg is naar het strand, worden de agenten daar op de hoogte gesteld. "Dit geeft hun rust, maar zij moeten nog even volhouden."

In totaal worden er zo'n 90 agenten, ME'ers en hondengeleiders naar de chaos gestuurd, die allemaal contact hebben met de meldkamer. "De centralist heeft de regie in de aansturing. In dit soort situatie's is een strakke etherdiscipline van levensbelang. Elke collega wil iets melden maar hier is niet de ruimte voor. Berichten zijn kort en bondig." 

Lees ook: Gemeente bestraft beachclub met twee weekenden sluiting na rellen

Niet alle feestgangers laten zich even makkelijk van het strand sturen, waarna de politie tegen sommige van hen geweld gebruikt. Omdat er een noodverordening is afgegeven, mag dit. Uiteindelijk worden tien mensen aangehouden en keert de rust weer terug. Niet alleen in Bloemendaal aan Zee, maar ook in de meldkamer. "Eindelijk tijd voor de centralisten om even een glaasje water te pakken en de benen te strekken."

Twee weken dicht
Gisteren maakte de gemeente bekend dat Beachclub Vroeger vanwege de ongeregeldheden de komende twee weekenden dicht moet blijven.

Foto: Politie