Noord-Holland

NL
V

Homostel vale gieren brengt samen kuikentje groot in ARTIS

31 mei 2017, 15.29 uur · Aangepast 31 mei 2017, 20.02 uur · Foto: Artis, Ronald van Weeren

AMSTERDAM Voor het eerst zorgt een koppel mannelijke gieren voor een kuiken in ARTIS. Twee weken geleden werd er ook al een ei uitgebroed door een ander stelletje en ook deze week is het weer raak.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat er vale gieren uit het ei zijn gekomen in de Amsterdamse dierentuin. Het ei van het homostel was los op de grond van de volière gevonden en werd aanvankelijk in de broedmachine gelegd. Maar omdat de mannetjes een nest bouwden in de volière, is het ei daarheen verplaatst en daar is het nu door de dieren om beurten uitgebroed.

Hele leven samen
Vale gieren leggen maar één keer per jaar een ei. Een koppel broedt dat ei gedurende twee maanden samen uit. Wanneer een mannetje en een vrouwtje een stel vormen, blijven zij hun hele leven bij elkaar. Het mannetjeskoppel in ARTIS is ook al jaren samen. 

Dit is overigens geen ongewoon verschijnsel: in het dierenrijk vormen zich regelmatig homoseksuele paren, vooral onder vogels. De twee vaders zorgen goed voor het kuiken. Zo braken ze voedsel op wat hun jong kan eten.

ARTIS onderzoekt de mogelijkheid om de twee kuikens op termijn uit te zetten in het wild.