Ga naar Content
Noord-Holland

Personeel Icova probeerde brand in de kiem te smoren

30 mei 2017, 21.22 uur · Aangepast 30 mei 2017, 22.45 uur
Door: · Foto: Dineke Bult

AMSTERDAM (AT5) Medewerkers van afvalverwerker Icova hebben alles uit de kast gehaald om de enorme brand, die de afgelopen dagen op het terrein woedde, in de kiem te smoren. Uiteindelijk duurde de brand in het Westelijk Havengebied vier dagen. Dikke rookwolken waren in de hele stad te zien en ruiken. "Het is nog maar de vraag of er überhaupt iets te redden valt", zegt directeur Maurice Geelen.

De directeur was op vakantie in Zuid-Frankrijk toen de brand uitbrak. Direct ging hij naar huis, maar toen hij zondagochtend aankwam stond zijn bedrijf nog altijd in brand. "Het bedrijf is met eigen handen opgebouwd, nu is alles in vlammen opgegaan", zegt hij. "Dit is een enorme klap voor het personeel, zeker voor de mensen die hier al langer werken."

Instortingsgevaar
Toen de brand zaterdagavond uitbrak in de loods met recyclebaar afval, gingen direct de sprinklers aan. Maar de installatie was niet opgewassen tegen de hevige vlammen die in korte tijd ontstonden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. "Soms kan er broei ontstaan, spontaan. Maar hierbij kan dat niet, er lag plastic. Ik heb geen idee", zegt Geelen.

Lees ook: Brand Westelijk Havengebied eindelijk uit

De eigen bedrijfsbrandweer was er snel bij, maar die moest al snel de reguliere brandweer inschakelen. Met hijskranen is geprobeerd de brandende massa uit de loodsen te halen. Daarvoor moesten ze de zijkanten van de gebouwen slopen. Er werd een speciaal ponton in het water gelegd om nog meer liters te kunnen pompen. "Water uit alleen de brandkranen bleek niet voldoende. Er werd 16.000 liter per minuut gepompt om te blussen."

Lees ook: Politie onderzoekt opzet bij grote brand afvalverwerkingsbedrijf Amsterdam

Het bedrijf is volledig in vlammen opgegaan. "Dit is de grootste nachtmerrie van iedereen in deze sector", zegt de directeur. Sommige werknemers zitten thuis, anderen kunnen hun werk voortzetten en een derde groep is de restanten aan het opruimen. "We zijn nu bezig met de afvoer van het afvalwater. We mogen niet naar binnen vanwege instortingsgevaar. Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren."