Noord-Holland

NL
V

Marker Wadden nu al een vogelparadijs

31 mei 2017, 09.10 uur · Aangepast 2 juni 2017, 14.08 uur

MARKER De aanleg van de eilandengroep 'Marker Wadden' in het Markermeer is nog niet klaar en nu al hebben meer dan 50 vogelsoorten zich hier laten zien. "Het is gewoon geweldig. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen, maar dit verrast ook mij", vertelt André Donker van Natuurmonumenten.

Ook zijn de eerste vogels aan het broeden op het eiland. Donker heeft de Visdief, de Kluut, de kleine Plevier en de Oeverzwaluw zien broeden. "Het zijn ook flinke aantallen, dus daar word ik wel blij van." 

Aanleg
Sinds begin 2016 is begonnen met de aanleg van de Marker Wadden. Het natuurgebied bestaat uit vijf eilandjes in het Markermeer die worden opgespoten met zand van de bodem van het meer. De aanleg is noodzakelijk omdat het meer vol zit met slib. De oorzaak hiervan is dat het meer nauwelijks natuurlijke oevers heeft waar het slib terecht kan. "Een dichtgeslibd meer betekent dat het water troebel is en dat is slecht voor vissen en ook voor vogels. Die kunnen de vissen niet zien in het water, waardoor ze niet goed kunnen jagen", legt Donker uit. 

Lees ook: Vier miljoen euro extra voor de Marker Wadden

Donker gaat een paar keer per week even bij de eilandjes kijken en hij ziet veel veranderingen. "Het eerste riet is al aan het groeien en het is gewoon zo leuk omdat alles voor het eerst is. De eerste kuikens, de eerste nestjes. Ik kijk uit naar alle vogelsoorten die de Marker Wadden nog gaan vinden."

Toegankelijk
Het grootste eiland van de Marker Wadden krijgt ook een haven voor recreanten. Vanaf Enkhuizen is het een kleine tien kilometer varen. Op het eiland is een lang zandstrand, waar gebruik van gemaakt kan worden en ook komen er wandelpaden voor de vogelliefhebbers. 

Medio 2018 gaan de Marker Wadden open voor publiek. 

NH/Marieke Pijlman