Start van hoofdcontent

HEILOO

nl

Yogacentrum niet welkom bij winkelcentrum: ''Gemeente heeft liever leegstand, dat spoort niet''

30 mei 2017, 19.24 uur · Aangepast 30 mei 2017, 19.57 uur

HEILOO Liever leegstand in het winkelcentrum van Heiloo dan een yogacentrum. Lerares Miriam Imming begrijpt er niets van. Ze wil graag verhuizen naar een van de vele leegstaande panden in het centrum van het dorp. De gemeente vindt haar yogacentrum echter geen 'verlevendiging van het dorpshart'.

Het is ooit begonnen als een uit de hand gelopen hobby, maar inmiddels geeft Miriam Imming al zo’n 35 jaar yogales. Ze wil met haar yogacentrum Anjali graag verhuizen naar een pand bij winkelcentrum 't Loo van Heiloo. "Het is een ideale centrale plek met veel parkeerruimte. Bovendien staan er ontzettend veel winkelpanden leeg. Er wordt niks mee gedaan. Niks leuker dan een yogacentrum lijkt me."

'Mannetje achter bureau'
Volgens het bestemmingsplan is alleen horeca, detailhandel of een maatschappelijke voorziening welkom in het pand. Maar een yogaschool is volgens de gemeente niet maatschappelijk genoeg. "Ik vind dat onzin. Bij mij komen zwangere vrouwen voor begeleiding maar er is ook yoga voor peuters. Ook geef ik stervensbegeleiding. Iedereen kan bij mij terecht. Het is dus het mannetje achter het bureau dat bepaalt of ik wel of niet maatschappelijk bezig ben. Dat vind ik niet kloppen."

In een schriftelijke reactie laat Heiloo weten dat er geen sprake is van een maatschappelijke voorziening. "Want daarvoor geldt dat de voorziening ten behoeve van openbare dienstverlening moet zijn. Bij een yogaschool is dat niet het geval, want hier vindt bezoek plaats in abonnementsvorm. We kunnen ook geen uitzondering maken, want dat is strijd met de structuurvisie. De gemeente gaat met mevrouw in gesprek over een alternatieve locatie voor de Yogaschool."

Zen
Inmiddels heeft Imming haar oog laten vallen op een plek in het nabijgelegen Limmen waar ze wel welkom is. "Om het bestemmingsplan te wijzigen moet ik twee jaar wachten. Daar heb ik geen tijd voor. Ik laat het verder zoals het is, ik bewandel liever mijn eigen pad. Helemaal in de geest van zen."

Foto: NH/Tom Jurriaans