Ga naar Content
Noord-Holland

Amerikaanse hockeydroom valt in duigen: Trump wil geen buitenlanders

30 mei 2017, 17.13 uur · Aangepast 31 mei 2017, 00.58 uur
Door: · Foto: Facebook / Rein van Eijk

AMSTERDAM Het leek haast te mooi om waar te zijn: een baan als assistent-coach bij Harvard University in Amerika. Voor Rein van Eijk, technisch manager in Amsterdam en hockeycoach in Bilthoven, kwam het ontzettend dichtbij. De papieren waren binnen en de koffers al bijna gepakt, maar toen gooiden de nieuwe regels van nieuwbakken president Trump roet in 't eten. America First, dus liever geen buitenlanders voor deze droombaan.

Hockeyfanaat Van Eijk krijgt een aantal maanden geleden een telefoontje van de hoofdcoach van Harvard, Tjerk van Herwaarden. "Hij vroeg of ik interesse had om zijn assistent-coach te worden. Ik zag meteen in dat dit een unieke kans is, die ik niet zomaar voorbij moest laten gaan. In Amerika kent sport een andere plek in de samenleving en heeft het meer prioriteit. Dat is een interessante uitdaging."

Perfecte timing
De twijfel is dan ook niet groot: Van Eijk en zijn vriendin Marit, die ook een baan aangeboden krijgt, willen het avontuur aangaan. De timing is perfect; ze hebben nog geen eigen huis, geen kinderen en durven de stap te nemen. De huidige banen in Nederland, als coach van de mannenploeg van Voordaan in Bilthoven en als technisch manager bij de jeugd in Amsterdam, worden opgezet en er wordt woonruimte gezocht. De contracten worden opgestuurd en 1 juli zou het zover zijn.

Maar dan gaat het mis. "Drie weken na het akkoord kreeg ik een mailtje uit de Verenigde Staten. Er zouden wat problemen zijn met het regelen van een visa." Wat volgt zijn onzekere weken vol nachtelijke telefoontjes en gefrustreerde gesprekken. Het prestigieuze Harvard krabbelt terug onder druk van de regering van president Donald Trump, die beleid heeft gemaakt van het America First-gedachtegoed. Liever een Amerikaan in dienst dan een buitenlander, zo luidt het credo.

Lees ook: Haarlemse eigenaresse 'tea room' heeft boodschap voor Trump

Van Eijk en zijn vriendin zijn in eerste instantie boos en gefrustreerd over de gang van zaken, maar hebben zich er inmiddels bij neergelegd. "Ik heb er wel van geleerd dat het belangrijk is om heldere en duidelijke afspraken te maken, en nog niet te vroeg te juichen. Het is vervelend, maar het is niet alsof mijn vertrouwen in de medemens nu weg is. Het is wat het is."

Vooruitkijken

De hockeyliefhebber gaat niet bij de pakken neerzitten. "Nu wil ik vooruitkijken. Mijn baan in Bilthoven is inmiddels vergeven, maar gelukkig kan ik verder bij Amsterdam. Er is dus genoeg omhanden om lekker bezig te zijn. Schouders eronder en door naar nieuwe uitdagingen!"

Foto: Facebook / Rein van Eijk