Ga naar Content

Zeldzame lammergier strijkt neer in Schoorlse duinen

SCHOORL Boswachter Laurens Bonekamp reed vanochtend nietsvermoedend door de Schoorlse duinen toen hij opeens een jonge lammergier rustig op een boomstronk zag zitten. Een bijzondere waarneming want lammergieren zijn in Nederland zelden te zien.

"Wij worden helemaal gek, want daar zien we er hier niet veel van", vertelt Laurens Bonenkamp aan NH. "Ze komen hier eigenlijk helemaal niet voor." De giersoort is ook in de rest van Europa zeldzaam. Lammergieren komen vooral in rotsachtige gebieden in Zuid-Europa voor, zoals in de Pyreneeën en op Corsica en Kreta. 

Onverstoorbaar
"Ik reed door de duinen en toen zag ik hem zitten", zegt Bonekamp. "Hij ging helemaal op in de natuur dus ik zag hem eerst niet. Het is echt een mazzeltje." De boswachter probeerde eerst vanuit de auto een foto te maken. Toen dat gelukt was, draaide hij voorzichtig zijn raam open en bleek hij het dier ook te kunnen filmen. De lammergier bleef onverstoorbaar zitten. "Er kwam zelfs een klas van de buitenschoolse opvang langs. Die heeft er ook rustig naar staan kijken. Een paar collega's van mij ook."

Lees ook: Uniek: extreem zeldzame gier gevangen in Midwoud

In Nederland zijn nog nooit wilde lammergieren waargenomen. De gier die de Schoorlse boswachter aantrof is dan waarschijnlijk ook een vogel die is uitgezet. "Hij was gezenderd en hij had een ring om zijn poot", vertelt Bonekamp. "We denken dat hij afkomstig is van een herintroductieproject in Duitsland."

Jong
Het is dan ook een jong exemplaar. Die zijn duidelijk donkerder dan de volwassen lammergieren. "We denken dat deze in zijn tweede jaar zit."

Bonekamp denkt niet dat de vogel heel lang in Noord-Holland zal blijven. "Een lammergier heeft aas nodig en dat zit hier natuurlijk niet", legt hij uit. "Ik dat hij ergens op zoek gaat naar eten."

Foto: