Ga naar Content
Noord-Holland

Reconstructie: zo verwoestend was het explosief onder de auto van Martin Kok

30 mei 2017, 12.24 uur · Aangepast 30 mei 2017, 14.09 uur
Door: · Foto: Politie Amsterdam

AMSTERDAM De politie en justitie hebben foto's vrijgegeven van de reconstructie van een mislukte aanslag op de later alsnog geliquideerde crimineel Martin Kok. In juli vorig jaar werd er een explosief onder zijn auto gehangen. Op foto's is nu te zien wat de verwoestende kracht is van het explosief dat toen niet is afgegaan.

Uit het onderzoek van de recherche is vast komen te staan dat het explosief maar liefst veertig keer de kracht had van een granaat, zo werd vanochtend bekend. "Als dit explosief die avond was afgegaan dan was het zeer reëel dat er meerdere dodelijke slachtoffers en zwaargewonden waren gevallen", concludeert de politie. "De ravage was enorm geweest."

Lees ook: Explosief Kok had veel doden kunnen veroorzaken

Om de impact van het explosief te tonen, is een bom met dezelfde kracht onder een vergelijkbare auto als die van Martin Kok tot ontploffing gebracht. Te zien is hoe de Opel Corsa uit elkaar spat en er slechts een verwoest 'autolijk' overblijft. 

Lees ook: VIDEO: Martin Kok overleefde moordaanslag zonder het door te hebben

Het Parool meldt dat er vandaag een 47-jarige man uit Zuid-Holland is gearresteerd. Hij is niet degene die bom heeft geplaatst, maar wordt wel verdacht van betrokkenheid bij de mislukte aanslag. 

Lees ook: Familie toont foto van opgebaarde Martin Kok