Ga naar Content

NH Peilt: Flexwerkers na drie jaar vaak op straat

NH PEILT Van de mensen die in 2012 zijn gaan flexwerken, heeft drie jaar later slechts 26 procent een vast contract. Wat vind jij van flexwerken?

Hoger opgeleiden
Voor hoger opgeleiden is de kans op een vaste baan na een periode flexweren groter dan voor lager opgeleiden. 36 procent van de flexwerkers met een hbo- of universiteitsdiploma wist een vaste baan te bemachtigen binnen drie jaar. Bij lager opgeleiden was dat 17 procent, zo blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De cijfers
Van de werknemers die in 2012 gingen flexwerken, had bijna 20 procent in de volgende drie jaar nog een flexbaan of zaten korte tijd zonder werk tussen twee flexbanen. Zoals gezegd stroomde 26 procent uit naar een vaste baan, 29 procent naar een uitkering, 20 procent naar een situatie zonder werk of uitkering. Daarnaast ging 7 procent als zelfstandige aan de slag.

Dalende trend gestopt
Sinds 2007 daalde het aantal vaste banen na flexwerk van 35 procent naar 26 procent voor de generatie die in 2011 begon. Dat niveau blijft nu gelijk.

Regels aangescherpt
Om de kans op een vast contract voor flexwerkers wat groter te maken zijn onlangs de regels aangescherpt. Daar waar in het verleden een werkgevers drie jaar aaneengesloten flexcontracten mocht aanbieden is dat nu verkort naar twee jaar. Na die periode moet een vast contract worden aangeboden, maar in de praktijk staat de flexwerker na die periode vaak op straat.

Wat vind jij?
Wat vind jij van flexwerken? Bevalt het prima of heb je liever een vaste baan? We horen het graag!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer! Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: