Ga naar Content
Noord-Holland

Nog veel rook door brand haven Amsterdam

28 mei 2017, 10.46 uur · Aangepast 28 mei 2017, 10.59 uur
Door: · Foto: Martin Damen

AMSTERDAM De brandweer heeft het nog druk met de brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova in Amsterdam. Ze laat de loods gecontroleerd uitbranden. Dat zorgt ook vanochtend nog voor een flinke rookontwikkeling.

De brand ontstond gisteravond bij het afvalverwerkingsbedrijf aan de Kajuitweg in het Westelijk Havengebied. In de loods lag huishoudelijk afval opgeslagen. De pont naar Zaandam was korte tijd uit de vaart genomen. Vanochtend was een afrit van de snelweg A10 richting de haven nog afgesloten.

Lees ook: Grote brand Westelijk Havengebied, NL Alert verstuurd

Rond 21.30 uur stuurde de brandweer een NL Alert uit met de mededeling dat mensen die last hadden van de rook ramen en deuren gesloten moesten houden. Die waarschuwing kwam twee uur nadat de brand was begonnen. 

Op Twitter klaagden burgers dat dit niet eerder gebeurde. "We willen zorgvuldig te werk gaan. Mensen schrikken als hun telefoon een waarschuwing geeft. Maar toen bleek dat de rook niet afnam, is besloten het NL Alert te versturen", verklaarde een woordvoerster van de brandweer.

Brandresten
Vanuit Tuindorp kwamen meldingen binnen van brandresten die neerdwarrelen. De brandweer heeft metingen gedaan en trof, afgezien van de rook, geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen aan.

Rookontwikkeling brand #Icova is fors minder. Bij (stank)overlast blijft het advies deuren en ramen te sluiten en ventilatie uit te laten .

— Brandweer AA (@BrandweerAA) 28 mei 2017