Ga naar Content

Grote brand in hotel Kwadijk

KWADIJK In hotel De Purmer Eend in Kwadijk woedde een grote brand. De vlammen sloegen uit het dak en er was veel rook te zien.

De brandweer laat de brand nu gecontroleerd uitbranden. De gasten van het pension waren eerder al allemaal rustig naar buiten gelopen. In het pension verblijven tegenwoordig vooral veel Poolse seizoensarbeiders. Zij vertellen aan NH aangeslagen te zijn. Ze verloren bijna allemaal alles wat ze in het pension hadden liggen. De meesten wisten alleen de kleren die ze aan hadden en hun paspoort te redden. 

Het is niet precies duidelijk hoe de brand ontstond, maar de meeste mensen die in het pension verbleven hebben het idee dat het vuur zich vanuit het keukentje van een van de kamers verspreidde. 

Omdat het pension volledig afbrandde, kunnen de Polen niet terug. Voetbalvereniging EVC uit Edam heeft aangeboden hen voorlopig op te vangen. Een aantal vrijwilligers en hun kinderen maakten de club gereed voor opvang. De Polen kunnen er voorlopig overdag terecht. Slaapplaatsen zijn nog steeds een probleem omdat die bij de club niet aanwezig zijn. De gemeente Edam-Volendam beraadt zich nu op een structurele oplossing.

Brand #Kwadijk er zijn geen gewonden. Gasten van het pension worden elders opgevangen.

— VrZW (@VrZW) 27 mei 2017