Ga naar Content
Noord-Holland

NS over chaos op Amsterdam Centraal Station: 'Iedereen wilde tegelijk naar huis'

25 mei 2017, 21.01 uur · Aangepast 26 mei 2017, 00.57 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) De chaos op Amsterdam Centraal gisteravond is veroorzaakt door Ajax-supporters die allemaal tegelijk naar huis wilden. Dat zegt de NS in een verklaring.

"In tegenstelling tot bijvoorbeeld Koningsdag gingen mensen niet op verschillende momenten naar hun trein. Iedereen wilde tegelijk naar huis", vertelt een medewerkster van het Veiligheid & Service team van de NS. De spoorvervoerder spreekt van een ongekende piek aan reizigers.

Lees ook: Woede om chaos op Amsterdam Centraal na verloren finale: "Mijn man was totaal in paniek"

"De sfeer was lange tijd best goed, maar hoe later op de avond hoe meer opstootjes je dan ziet. Mensen hebben alcohol gedronken en zijn teleurgesteld door de uitslag van de wedstrijd. Dan gaan ze soms rare dingen doen. Mensen gingen bijvoorbeeld op de perronrand zitten waardoor treinen niet kunnen binnenrijden of vertrekken. Daarmee dupeer je dus ook heel veel medereizigers", aldus de NS.

Sommige mensen gingen over het spoor lopen en ook dat was een reden om het treinverkeer even helemaal stil te zetten. "Maar de grootste problemen ontstonden doordat mensen in de trein aan de noodrem gingen trekken", zegt de NS. 

Trein in storing
Ook bij het binnengaan van de trein ontstonden er problemen. "Mensen wilden zo graag mee dat ze de deuren van een vertrekkende trein openduwden. Daardoor kan de trein in storing raken, dus niet vertrekken, en het is natuurlijk ook helemaal niet veilig. We hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen", verklaart de spoorvervoerder.

In de loop van de nacht waren de meeste mensen onderweg naar huis.