Ga naar Content

Hondenredders dierenambulance mogen geen ruitje intikken: "Maar voorbijgangers kunnen we niets verbieden"

AMSTERDAM Een oververhitte hond in een potdichte auto. In de afgelopen dagen zijn maar liefst drie honden in onze provincie gered uit deze benarde situatie, terwijl de zomer nog moet beginnen.

Alga Klos is medewerker van de dierenambulance in Amsterdam. Ze moet steeds vaker in actie komen om honden uit bloedhete auto’s te redden. Vaak moeten de honden gered worden door het raampje van de auto in te slaan, want het kan heel snel fout gaan.

Binnen tien minuten loopt die temperatuur gigantisch op en raken de honden oververhit. "Ja, dan kunnen ze overlijden, en dat binnen een half uurtje."

Lees ook: VIDEO: Honden gered uit potdichte auto's: "Oververhitte situatie"

Als het buiten 21 graden is, kan het in een auto al gauw 31 graden worden. Een raampje openen om de auto te laten koelen helpt dan ook niet. “Nu zit Bep in de auto. En ik denk: 'Ik doe het goed, doe het raampje een stukje open en dan heeft ze frisse lucht.' Maar dat werkt voor geen meter. De zon staat er op en hij wordt er echt niet koeler door."

Volgens Alga Klos moet je nooit een hond achterlaten in een snikhete auto. Mocht je een hond tegenkomen in een auto, bel dan gelijk de politie of de dierenambulance. "En als het echt slecht gaat met de hond, vraag ik zelfs 'sla het raam in en loop door, want wij mogen dat niet doen'. Maar ja, een voorbijganger kunnen wij niets verbieden. Het is een beetje stout, maar we doen het wel."

Foto: