Ga naar Content
Noord-Holland

'Daders van overval goudsmid Bergen komen mogelijk uit omgeving'

23 mei 2017, 23.14 uur · Aangepast 24 mei 2017, 00.37 uur
Door: · Foto: NH / Inter Visual Studio

BERGEN De politie vermoedt dat de daders van de gewelddadige overval op een goudsmid in Bergen, in december van vorig jaar, uit de omgeving komen en de edelsmederij kenden.

De twee gewapende overvallers vallen de zaak aan de Kleine Dorpsstraat op woensdag 21 december rond 17.30 uur binnen. De 59-jarige goudsmid, die al dertig jaar in het vak zit, en zijn 19-jarige stagiair worden bedreigd en vastgebonden. De overvallers pakken geld en een grote hoeveelheid edelstenen en sieraden en gaan ervandoor. De goudsmid weet zichzelf en de stagiair te bevrijden en doet de deur op slot. 

Lees ook: Overvallen goudsmid doet verhaal: "Je bent machteloos"

Omdat er zowel voor als na de overval geen vervoersmiddel in de buurt van de goudsmid is gezien, vermoedt de politie dat de daders te voet zijn gevlucht. De politie denkt daarom dat de daders uit de buurt komen, de edelsmederij kenden en bedacht hadden om die eens te overvallen. De overval zou bovendien vrij rommelig zijn verlopen: de daders leken niet over alles te hebben nagedacht en schreeuwden steeds tegen elkaar. 

Signalement
De dader met het vuurwapen droeg een bivakmuts, was rond de 1,70 tot 1,75 meter lang en was rond de 20 jaar. Hij had een licht getinte huidskleur en bruine ogen. Hij droeg een zwarte jas, met daaronder iets met een grijze capuchon en een lichte spijkerbroek met een scheur op zijn rechterknie. Hij sprak Nederlands met een accent. 

De andere dader had een zwart masker op. Hij was rond de 1,80 tot 1,85 meter lang en leek rond de 25 jaar. Hij had een wat forser postuur, donkere ogen en zwart krullend haar. Hij droeg een roodbruine glimmende jas en een spijkerbroek en liep op Timberland-schoenen.

Kleding gedumpt
En juist die Timberlands vielen een kijker van het tv-programma op. Een paar dagen na de overval werd in een sloot langs het Wiertdijkje, ter hoogte van de Jan Tooropweg, een aantal kledingstukken gevonden die daar vermoedelijk door de overvallers zijn gedumpt. Naast de Timberlands lagen er zwarte schoenen, een blauw regenjack, een zwarte jas van het merk Boss, een spijkerbroek van het merk Blend en een broek van G-Star Raw.

De daders hebben onder andere een grote hoeveelheid edelstenen meegenomen, een unieke eigen verzameling van de goudsmid, die handelaren doorgaans niet opkopen. Ook namen ze verschillende sieraden van klanten mee. 

Mensen die rond 21 december iets verdachts hebben gezien bij de edelsmederij of bij het Wiertdijkje, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-6070 of anoniem via 0800-7000. Bij tien bruikbare tips worden mogelijke namen van de daders bekendgemaakt, meldt Opsporing Verzocht

Bureau NH besteedt morgen om 17.19 uur ook aandacht aan de zaak.