Ga naar Content

Jongeren in speedbootjes zorgen voor gevaarlijke situaties op Loosdrechtse Plassen

LOOSDRECHTSE PLASSEN Met het mooie weer barst ook het botenseizoen los. De liefhebbers kijken daar natuurlijk reikhalzend naar uit, maar recreanten op de Loosdrechtse Plassen hebben gemengde gevoelens. Het is namelijk wachten op het eerste grote ongeluk, omdat jongeren in speedboten voor steeds meer overlast zorgen.

Toezichthouder Edwin van Keulen maakt het regelmatig mee. Vorige week nog, toen hij een boete van zo'n 1.000 euro uit moest delen aan een jongen van 15 jaar oud. "Hij ging met zestig kilometer per uur door een smalle vaarweg, terwijl hij daar eerder al op aangesproken was. Uiteindelijk heb ik hem drie bekeuringen moeten geven."

'Veiligheid niet meer te waarborgen'
En dat is niet de eerste keer. Veel jongeren, vaak nog zonder vaarbewijs, moeten een flink bedrag betalen omdat ze voor gevaarlijke situaties zorgen en de andere recreanten terroriseren in hun speedbootjes. Ook Ingrid Kroon, eigenaresse van een SUP-school, heeft er veel last van en kan de veiligheid van haar klanten niet altijd meer waarborgen. "Een kinderfeestje wordt meteen een stuk minder leuk als er mensen omver worden gevaren."

Om de boel onder controle te krijgen, wordt er strenger gehandhaafd. Waarschuwingen zijn verleden tijd; de overtreders krijgen meteen een bekeuring. 

Foto: NH / Floris van der Woude