Noord-Holland

Jaar cel geëist voor uitbuiting illegalen in Amsterdamse wasserij

19 mei 2017, 20.39 uur

Shutterstock
Shutterstock

AMSTERDAM - AMSTERDAM Als het aan de officier van justitie ligt, verdwijnt de eigenaar van een Amsterdamse wasserij die illegale werknemers uitbuitte, voor een jaar achter de tralies.

Volgens het Openbaar Ministerie liet de hoofdverdachte 'diverse illegale werknemers onder erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld in zijn wasserijen in Amsterdam en Doetinchem'. 

De illegale werknemers werden onder 'levensgevaarlijke omstandigheden' tewerkgesteld, schrijft het OM. Zo werden ze verplicht om zonder beschermende kleding en blootvoets met hete onderdelen te werken. Bovendien was er sprake van elektrocutiegevaar. 

Bedreigingen
Omdat ze voor hun bestaan afhankelijk waren van het werk in de wasserij, konden ze niet in opstand komen tegen de gevaarlijke werkomstandigheden, lange werkdagen en bedreigingen.

"Verdachte heeft op schandelijke wijze van deze uitzichtloosheid en afhankelijkheid misbruik gemaakt", vat het OM de uitbuiting samen. Met de uitbuiting diende de eigenaar volgens het OM slechts één doel: "Zoveel mogelijk omzet draaien voor zo weinig mogelijk kosten."

Medeverdachte
Een medeverdachte, die volgens het OM betrokken was bij de tewerkstelling van de illegalen bij de wasserij in Amsterdam, hoorde een lagere straf eisen: een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand.