Ga naar Content
Noord-Holland

Veelvuldig beklad Egmonds kunstpaard kan verplaatst worden

19 mei 2017, 18.20 uur · Aangepast 19 mei 2017, 19.29 uur
Door: · Foto: NH/Anne Klijnstra

EGMOND Het veelvuldig bekladde en vernielde kunstpaard aan de rand van Egmond aan Zee kan verplaatst worden. De kunstenares en het bestuur van de Paardenparade zijn daar niet op tegen. Het is nu aan de eigenaar, de gemeente Bergen, om groen licht te geven voor een eventuele verhuizing.

Sinds het kunstpaard 'Stairway to Ringo' bij de ingang van Egmond aan Zee staat roept het al wisselende reacties op. Het paard is onderdeel van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo met elkaar verbindt. 

Lees ook: Egmonds kunstpaard nu roze: "Klaar voor de canalparade"

Het spierwitte paard werd meerdere keren beklad en vernield. Niet iedereen bleek het paardenbeeld te waarderen. Verplaatsen naar een veiliger plek waar het beest wel gewaardeerd wordt, ligt voor de hand. Zeker ook omdat de gemeente Bergen, eigenaar van het paard, al flinke schoonmaakkosten heeft moeten maken.

In eerste instantie zag kunstenares Hellen van Meene een verhuizing niet zitten, maar na overleg met de beheerders van 'Hart voor Egmond' wel. Ook het bestuur van de Paardenparade is akkoord met een verplaatsing.

Lees ook: Egmonds paardenbeeld opnieuw beklad

"Er is een prachtplek gevonden in de Egmonden, mooi in het groen en zelfs langs de fietsroute van de Paardenparade", vertelt Rita Koppedraaijer van Hart voor Egmond. Waar precies houdt ze nog even voor zich. "Maar alle partijen die wij gesproken hebben vinden de plek uitstekend."

Gemeente
In een reactie aan NHNieuws laat wethouder Odile Rasch weten verrast te zijn door het bericht van Hart voor Egmond. "De gemeente is namelijk niet in dit gesprek betrokken en heeft er nog geen mening over."

Koppedraaijer zegt meermaals contact te hebben gehad met de gemeente en die beloofden een maand geleden contact op te nemen met de Paardenparade. "Ik hoorde maar niks, dus heb zelf maar even met de Paardenparade gebeld. Die hadden nog niets van de gemeente gehoord. In tien minuten was ons verhuisplan beklonken. Nu is het aan de gemeente", stelt Koppedraaijer.