Ga naar Content
Noord-Holland

'Spreekverbod' voor leerlingen Zaanse scholen na dood Nick Bood

19 mei 2017, 18.11 uur
Door: · Foto: Privéfoto

ZAANDAM Leerlingen van Zaanse middelbare scholen zeggen dat ze niet langer met de pers mogen praten. Na de tragische dood van Nick Bood komen er bij scholieren verhalen los over dealen op scholen in de Zaanstreek.

Barbara Dijkgraaf van het Openbaar Voortgezet Onderwijs Zaanstad (OVO) zegt dat ze met zeven scholen heeft afgesproken om leerlingen te adviseren terughoudend te zijn om met de pers te praten.

Deze week werd er bericht dat scholen zich zorgen maken over wapenbezit en handel in drugs. Zaanstad heeft onder andere vanwege deze zorgen een 12-urige preventieve fouilleeractie gehouden in het uitgaanscentrum van Zaandam.

Lees ook: Drie mensen aangehouden bij preventief fouilleren Zaandam

De Zaanse scholen ontkennen ondertussen dat er een wapen- en drugsprobleem op de scholen is. Dijkgraaf laat weten dat zij regelmatig met burgemeester Vreeman om tafel zit. De verbetering van de sociale veiligheid komt vaak aan bod in die gesprekken. Dit krijgt extra aandacht na de fatale steekpartij waarbij Nick Bood om het leven kwam.

Lees ook: Fakkeltocht voor doodgestoken Nick Bood (16) maakt veel emoties los: "Allemaal kennen we hem"

Michiel van Dijk van het Zaanlands Lyceum: "Op een school met 1250 leerlingen zal vast wel geblowd worden. We zijn niet zo naïef om te denken dat dit niet gebeurt. En waar geblowd wordt, wordt gedeald. Dat hoeft niet op school te gebeuren maar kan ook een straat verder in een tussenuur."