Noord-Holland

Zaandijkerkerk: Van krot omgebouwd naar Zaanse trots

19 mei 2017, 15.41 uur · Aangepast 19 mei 2017, 17.01 uur

NH Nieuws

ZAANDIJK - ZAANDIJK De inwoners van Zaandijk kunnen weer trots zijn op hun kerk. Een paar jaar geleden stond het gebouw nog op de slooplijst, maar na een grondige renovatie werd de kerk vandaag weer officieel geopend. Bouw Woon Leef nam al een kijkje.

"Vanaf 1978 was er geen onderhoud meer gepleegd. Het water stroomde gewoon naar binnen. In 2009 stond ‘ie op de slooplijst", vertelt projectleider Willen van Iterson. "En toen bedacht de gemeente: dat moet toch niet gebeuren. In de omgeving is het een enorm markant punt. Het hoort echt bij Zaandijk."

Uiteindelijk hebben Stadsherstel Amsterdam, de gemeente Zaanstad en de provincie er samen met betrokken particulieren, fondsen en historische verenigingen voor gezorgd dat het gebouw werd gered van de sloophamer.

Schoenendozen
Binnen in de kerk zijn negen woningen geplaatst. "Eigenlijk zijn er negen schoenendozen ingeschoven. Ze staan los van de kerk en kunnen er over 20 jaar weer uit."

De woningen worden gehuurd door De Heeren van de Zorg. In de woningen komen autistische jongeren te wonen om zo te leren om zelfstandig te kunnen wonen. Van Iterson zelf is in iedergeval uiterst tevreden met het eindresultaat. "Fantastisch, waanzinnig mooie manier van de herbestemming van de kerk."