Ga naar Content
Noord-Holland

Discussie over kleur van Pieten doet Sinterklaascomité Amstelveen de das om

18 mei 2017, 18.42 uur · Aangepast 18 mei 2017, 19.36 uur
Door: · Foto: RTVA

AMSTELVEEN Het Sinterklaascomité Amstelveen gooit de handdoek in de ring. De vergunning en de kleur van de Pieten maken het voor de organisatie van de intocht lastig nog langer een mooi evenement neer te zetten. "Er zijn wel een paar traantjes weggepinkt."

"Dit is niet in twee weken besloten, maar speelt al een paar maanden", vertelt Harry Tros, voorzitter van het comité en tevens Sinterklaas. "Het grootste probleem is dat je voor de intocht een vergunning nodig hebt. Die moet aan allerlei voorwaarden voldoen, dat is nooit een probleem geweest." 

Het comité begint al in januari met de organisatie van de intocht, maar de vergunning is pas in augustus rond. Dat is te laat om de intocht "geruisloos" te laten verlopen. "De laatste jaren worden er steeds meer aanvullende verplichtingen opgelegd en voorbehouden gemaakt en daar kun je niets mee."

Clownspieten
Daarnaast wil de gemeente dat een deel van de pieten een andere kleur krijgt dan zwart. Tot onvrede van het comité. "We doen dit nu twaalf jaar. Wij willen de intocht traditioneel houden en dat is met zwarte pieten. We zijn enigszins flexibel geweest met clownspieten, zwart met een rode neus, en veegpieten, maar verder willen wij niet gaan."

"Wij vinden dat je in dit land, waar veel veranderd wordt, voor je stelling moet blijven staan. Dit is een traditie die al tig jaar bestaat en zo houden we het ook." Tros is niet te spreken over het beleid van de gemeente. "Je verwacht van een gemeente dat men oplossingsgericht is en wil meedenken met de klant."  

De gemeente gaat dit jaar de intocht organiseren, meldt onze mediapartner RTVA. "Wij wensen ze daar veel succes bij", besluit Tros.