Ga naar Content

Cecile mag geen zonnepanelen aan haar gevel hangen: 'Regels zijn regels'

BEEMSTER Wie in de Beemster zonnepanelen wil, moet wel heel goed op de regeltjes letten. De gemeente blijkt onverbiddelijk te zijn als mensen hun zonnepanelen op de verkeerde plek hangen.

Cecile Lammers besloot haar huis energieneutraal te maken. Enthousiast sloot ze haar gas af en monteerde ze zonnepanelen en een warmtepomp. De gemeente kwam haar zelfs een bloemetje brengen omdat ze het eerste klimaatneutrale huis van de Beemster had. "We waren aangenaam verrast", aldus Aagje Zeeman, wethouder van de Beemster.

In haar drang klimaatneutraal te worden, vergat Cecile alleen een vergunning aan te vragen voor de panelen en pomp aan de zijkant van haar huis. Een bewoner uit de wijk zag de panelen hangen en klaagde bij de gemeente. "Ja, dat was een beetje dom", laat ze weten aan NH.

Welstandscommissie
Ondertussen probeerde Cecile nog een vergunning te krijgen, maar de welstandscommisie gooide roet in het eten. De panelen zouden het karakter van de wijk zwaar aantasten. "Belachelijk", reageert Cecile. "De Beemster is dan wel cultureel erfgoed, maar we wonen hier in een Vinex-wijk. Bovendien zijn de panelen en de pomp bijna niet te zien omdat ze achter een boom staan."

Lees ook: Haarlemmers mogen dak van staalfabriek gebruiken voor zonnepanelen

De gemeente houdt zich aan de regels en vind het  "ongebruikelijk" om van het advies van de welstandscommisie af te stappen. Ze laat in dit geval de woningbouw boven het milieu "prevaleren". De panelen moeten dus verplaats worden, waardoor het huis niet meer 100 procent klimaatneutraal is.

Cecile begrijpt er niets meer van. "Over veertig jaar kun je hier niets meer mooi vinden, want dan staat alles onder water."

Foto: NH/Mischa Korzec