Ga naar Content

Texelaars in actie voor strand Ceres: "Het moet open blijven"

DEN BURG Tientallen Texelaars hebben vanmiddag actie gevoerd om het strand aan de zuidoost kant van het eiland, Ceres, open te houden. Er zijn plannen om daar als kustversterking een plaat zand van 200 hectare neer te leggen.

Natuur krijgt dan voorrang, waardoor recreëren er niet meer in zit. Vanavond neemt het Hoogheemraadschap een besluit. Voor ouders met kleine kinderen is het strandje nu ideaal, omdat het water heel geleidelijk dieper wordt.

De plek is ook geliefd bij wandelaars en (kite)surfers. Christa Lijstra komt er graag zwemmen. "Ik vind dat ze hier al genoeg voor de natuur doen. Er komen steeds meer gebieden die alleen voor de boswachter zijn", zegt Christa tegen NH Nieuws.

Kustversterking
De plannen voor de kustversterking met extra zand langs de Prins Hendrikdijk komt van het eiland zelf. Joost Albers strijdt al langere tijd tegen de plannen die een streep betekenen door het gebruik van het strand. "Er is nog nooit naar ons geluisterd. Iemand noemde onze actie paniek. Ik noem het daadkracht. Daadkracht die ik heb gemist bij de bestuurders."

Met spandoeken lieten de Texelaars vandaag hun ongenoegen horen bij het gemeentehuis op Texel. Wethouder Eric Hercules ontving de eilandbewoners. "De burgemeester is op dit moment bij het Hoogheemraadschap om te lobbyen voor het strandje. Ook als het vanavond niet lukt, blijven we strijden om Ceres open te houden."

"Het is twee voor twaalf", zegt één van de actievoerders. "Maar we gaan toch nog ons best doen. Het moet gewoon open blijven."

Foto: NH/Matthijs Gemmink