Ga naar Content

Door kanker getroffen familie zamelt geld in voor kankeronderzoek

ALKMAAR Alkmaar staat morgen in het teken van de Marathon tegen Kanker. Tijdens dit hardloopevenement wordt op verschillende manieren geld ingezameld voor kankeronderzoek. Ook de familie Könst doet mee, omdat zij al meerdere keren is getroffen door de verschrikkelijke ziekte.

Het begon bij de oudste broer van Willy Könst. "Hij heeft speekselklierkanker gehad. Hij is inmiddels genezen. Daarna werd mijn vader ziek, die is na ruim drie jaar ziek te zijn geweest overleden. Op dit moment heeft mijn oudste zus lymfeklierkanker", zegt Willy tegen NH Nieuws.

"Je probeert er te zijn, maar dat is lastig omdat je niet veel kan doen. Je kan alleen in en om het huis helpen, een luisterend oor bieden of samen zijn, maar verder ben je machteloos. Dat maakt het ingewikkeld."

Er is geen sprake van meer kans op kanker door een bepaald gen, maar het is toevallig zo dat het vaak voorkomt binnen de familie. Om te proberen anderen hetzelfde leed te besparen, doen de familieleden morgen volop mee met de Marathon tegen Kanker.

Marathon
"Mijn nichtje Sanne gaat zwemmen, m'n zus gaat 40 kilometer fietsen en ik ga zelf tien kilometer hardlopen", vertelt Willy. Via vrienden en kennisen haalt het trio geld op voor kankeronderzoek. Dat loopt al lekker, want ze hebben al 500 euro opgehaald.

's Avonds na de marathon gaat de hele familie feest vieren op het Waagplein in Alkmaar. "Daarna heb je in ieder geval een voldaan gevoel en het idee dat je iets hebt kunnen doen", aldus Willy. 

Foto: NH Nieuws