Ga naar Content

Honderden handtekeningen voor behoud Tuindorpsschool Den Helder

DEN HELDER Ouders en leerlingen van de Tuindorpschool in Den Helder zijn een petitie gestart om de school open te houden. Onlangs werd bekend dat het nabijgelegen asielzoekerscentrum moet sluiten. De kinderen die daar wonen zitten soms al jaren op deze school. Ouders vinden het onacceptabel dat azc-kinderen moeten verhuizen: "Naar ons idee zijn het gewoon Helderse kinderen."

"Cheeeeeeeeeeese!" Zo'n tachtig kinderen staan opgesteld op het schoolplein voor een schoolfoto. Nu kan het nog, want misschien is het wel de laatste keer. De Tuindorpschool wordt met sluiting bedreigd. Als de kinderen van het azc verdwijnen, is de school met zo'n 50 leerlingen te klein om open te houden.

Inmiddels zijn al honderden handtekeningen verzameld om sluiting tegen te gaan. "Hij gaat hartsikke goed, iedereen is enthousiast," vertelt initiatiefneemster Suzanne Koopman.

Vrienden
Veel kinderen zitten al jaren op de Tuindorpschool. Een van hen is Arman uit groep 8: "Ik zit hier al vijf jaar op school en heb hele goeie vrienden, daar voetbal ik altijd mee." Fiona moet er niet aan denken dat de helft van haar klas verdwijnt: "Ik wil dat ze hier blijven. We leren elkaars cultuur en we hebben het over recepten, want ik hou van koken."

Lees ook: Kinderen asielzoekerscentrum demonstreren tegen sluiting azc: "Wij willen niet weg!"

De komende dagen gaan ouders en kinderen opnieuw de wijken in om handtekeningen op te halen. Ook via internet kunnen mensen de school steunen. Suzanne Koopman: "Voor alle kinderen, zowel de azc-kindjes als die van ons. We staan op het punt om heel veel te verliezen."

In de klas zijn ze het daar helemaal mee eens: "Ik denk dat het azc niet gaat sluiten. Ik hoop het. Ik hoop dat het azc kan blijven en dat we veel handtekeningen verzamelen."

Toename leerlingen
De directie van de Tuindorpschool zegt zelf er alles aan te doen om de school open te houden. "Het kan op het platteland dus het moet hier ook kunnen." Bovendien is het aantal leerlingen uit de wijk zelf de laatste jaren toe genomen. Ze hebben de hoop dat die stijgende lijn doorzet.