Ga naar Content

Texel dankzij wereldprimeur zeker van voldoende drinkwater

'T HORNTJE Texel is dankzij een wereldprimeur ook in de toekomst verzekerd van schoon drinkwater. PWN liet op 85 meter onder zeeniveau een nieuwe leiding van 4.600 meter aanleggen tussen Den Helder en Texel.

De leiding ligt zo diep zodat hij niet gevoelig is voor erosie. In 2013 ging het door erosie nog mis met één van de twee oude waterleidingen richting Texel: er ontstond een groot lek.

Veel grote problemen leverde dat niet op, maar het werd wel duidelijk dat er iets moest gebeuren. "Er moest een duurzame oplossing komen. En dat hebben we nu voor elkaar", zegt directeur Joke Cuperus van PWN.

Huzarenstukje
Het drinkwaterbedrijf is erg trots dat de aanleg gelukt is. Hoewel de leiding met behulp van een bekende techniek van Texel naar Den Helder werd aangelegd, was er nog nooit geboord op deze diepte en over deze afstand. Vervolgens werd de leiding erdoorheen getrokken.

"Het is een huzarenstukje dat nooit is vertoond in de wereld", vertelt Cuperus. "Het is een lastige klus geweest, omdat de zeebodem grillig is. We hebben veel onderzoek gedaan, maar je weet nooit helemaal wat de zee doet als je gaat boren. Het is fantastisch dat het gelukt is."

Dankzij de nieuwe leiding kan Texel de komende zestig jaar weer rekenen op schoon drinkwater. "Van vitaal belang!", zegt de directeur van PWN. "We kunnen ons natuurlijk niet permiteren dat toeristen en inwoners zonder water komen te zitten." 

Eerste golf
Vandaag werd het succes van de nieuwe waterleiding alvast gevierd door een eerste golf water in een badkuip te laten stromen. De leiding moet nu op de rest van het netwerk worden aangesloten. In 2018 zal het eerste "wereldprimeurwater" uit de Texelse kranen stromen.

Foto: NH/Matthijs Gemmink