Ga naar Content

Bouw Woon Leef: Historisch pand getransformeerd van stolp- naar zorgboerderij

HEERHUGOWAARD Een historische stolpboerderij aan de Middenweg is nu in gebruik als zorgboerderij. Waar eeuwenlang de koeien stonden, wonen nu dementerende ouderen.

Meneer en mevrouw Vrugt zijn na een avontuur in Drenthe weer terug in hun geliefde Noord-Holland. Beide zijn dement en wonen nu op de zorgboerderij van Frans en Annelies van Breugel aan de Middenweg. Dicht bij hun kinderen, maar vooral in een kleinschalig verzorgingshuis waar huiselijkheid voorop staat. 

De boerderij is al eeuwen in bezit van de familie van Frans. Hier is hij opgegroeid in zijn jongenskamer naast het 'vierkant'. Het gebouw is ingrijpend verbouwd en de plek van de voormalige hooiberg is nu het hart van de zorgboerderij. Hier kun je zitten, wordt er samen gegeten en helpen de ouderen in de keuken mee met koken. Maar ook de boodschappen worden gedaan, de moestuin aangeharkt en de dieren verzorgd. En wie dat niet wil, vindt de rust op zijn eigen kamer. 

Met de zorgboerderij gaat een droom van Annelies in vervulling. Twintig jaar lang werkt ze al met dementerende ouderen, maar tot haar ergernis was er steeds minder tijd voor de bewoners. Drie jaar geleden ontstond het plan voor een eigen zorgcentrum en toen de naastgelegen boerderij te koop kwam was de knoop snel doorgehakt. Frans heeft inmiddels zijn baan opgezegd en samen met Annelies werkt hij hard aan een nieuw avontuur. 

Foto: marc ruyg