Ga naar Content

Fabio Jacobsen wint Profronde van Noord-Holland

ALKMAAR De 71e Profronde van Noord-Holland is gewonnen door Fabio Jacobsen van SEG Racing Academy, die eerder ook al de Ster van Zwolle won. Tweede werd Arvid de Kleijn van Baby Dump en Twan Brusselman van Destil-Jo Piels.

De Profronde van Noord-Holland, die dit jaar voor het eerst de start en finish in Alkmaar had, kende een chaotisch beginfase. De overgangen van brede naar smalle wegen met vluchtheuvels en haakse bochten met het complete peloton leverde de nodige valpartijen op, met een aantal uitvallers.

Peloton breekt en komt weer samen
Al snel brak het peloton in stukken die weer samen kwamen en in nieuwe stukken uiteen vielen. De renners reden veel harder dan verwacht waardoor even werd gevreesd dat de brug in Medemblik nog open zou staan, maar dat gebeurde gelukkig niet.

Na Schagen bleef een kopgroep van acht man over op weg naar Alkmaar. Daarin zaten Justin Timmermans, Rens Tulner, Rens te Stroet, Rob Broekhoven, Bob Olieslagers, Joris Blokker, Adriaan Janssen, Sjors Dekker. Aanvankelijk leek die groep steeds verder uit te lopen maar op de Westfriese Zeedijk kwam het achtervolgende peloton langzaam weer dichterbij. Vier rijders van Delta Cycling team zette flink aan op kop van de achtervolgende groep en bij Alkmaar was de kopgroep ingehaald en bestond daarna uit ongeveer dertig renners.

Eerste keer Munnikenweg
Daaruit ontsnapten zeven renners die als eersten de Munnikenweg opdraaiden. Maar ook die kopgroep werd weer ingehaald. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde in Alkmaar sprongen vier renners weg: Fabio Jacobsen, Dion Beukeboom, Rob Ruijgh en Dennis Bakker.

Daar kwam nog weer verandering in, maar uiteindelijk kwamen negen renners als eerste op de finish af op de Kanaalkade. Daar trok Julius van den Berg de sprint aan voor zijn teamgenoot Fabio Jacobsen, die de snelste was. Tweede werd Arvid de Kleijn van Baby Dump en Twan Brusselman van Destil-Jo Piels. Dion Beukeboom uit Amsterdam werd vierde en Julius van den Berg uit Purmerend eindigde als zesde.

abc5media_video_0

Foto: Tino Roording