Ga naar Content

Hoogwoudse bakker maakt Ajax- en Feyenoord-jodenkoeken: "We zien het als verbroedering"

HOOGWOUD Ook in Hoogwoud stijgt de titelkoorts in de eredivisie tot grote hoogten. Bakkerij Baas heeft daarom sinds vandaag Ajax- en Feyenoord-jodenkoeken te koop.

De ludieke actie valt letterlijk en figuurlijk goed in de smaak, maar doet ook wel wat wenkbrauwen fronsen. 'Joden' is een geuzennaam die veel Ajax-fans zich aanmeten.

Dat juist jodenkoeken dienen als Feyenoord-gebakjes lijkt dan ook een vorm van voetbalhumor, al is volgens de bakker het tegendeel waar. "Wij zijn alleen voor het Nederlands Elftal, en wisten dit helemaal niet. We zien het maar als verbroedering tussen de twee rivalen", vertelt eigenaresse Loes Baas lachend.

Humor
Ook Feyenoord-supporter Patrick Mooij ziet er de humor er wel van in. "Het pas niet echt bij elkaar Feyenoord en Jodenkoeken, maar inderdaad we zien het als verbroedering."

De titelstrijd leeft in Hoogwoud. Vlak bij elkaar hangen langs de straat een vlag van Feyenoord en een vlag van Ajax. Ook in de bakkerij is niks te merken van een voorkeur. "Ze worden allebei evenveel verkocht tot nu toe", vertelt Baas.

Lees ook: Totale ontlading in Amsterdam door finaleplaats Ajax

Ook bij haar medewerkers heerst kampioenskoorts. Een van de bakkers nam zelfs vrij. "Hij is Feyenoord-supporter en wilde geen Ajax-gebakjes maken. Ik begrijp het wel, en dus doen wij het gewoon."

'Durf niet meer te voorspellen'
Maar wie wordt er uiteindelijk kampioen? De bakker wil zich er niet meer aan wagen. "Wij dachten ook dat Hillary Clinton president zou worden, hadden het gebak al klaar, en toen werd het Donald Trump. Heel flauw, maar ik hoop dat de beste wint."

Feyenoorder Patrick Mooij denkt dat zijn club kampioen wordt. "Appeltje eitje. Het wordt 3-0, net als vorige week tegen Exelsior, maar dan voor ons." En uiteraard denken de Ajacieden daar heel anders over. René Stammes die ook gebak komt halen is duidelijk. "Ajax trekt vaak aan het langste eind, zondag ook. Heb je Feyenoord vorige week zien spelen? Ik denk het wel!"

Foto: NH