Ga naar Content

NH Onderneemt: ambachtelijk drukwerk in Haarlem

HAARLEM In de Korte Margarethastraat vind je de ambachtelijke drukkerij De Hof van Jan. Hier vind je tussen de oude drukpersen en letterkasten literatuurhistoricus Nop Maas. NH Onderneemt zocht hem op.

Haarlemmer Nop Maas en drie andere 'margedrukkers' maken in het collectief De Hof van Jan unieke boekjes voor een kleine prijs. In kleine oplagen verschijnen de uitgaven geschreven door onder andere P.F. Thomése en Arnon Grunberg. Ook vind je in de boekjes tekeningen van tekenaar Paul van der Steen terug. 

Literatuurhistoricus
De 67-jarige Nop Maas studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Daarna hield hij zich vooral bezig met de Nederlandse literatuur en dan vooral met boeken en schrijvers uit de negentiende eeuw. Later stelde Maas ook de bekende driedelige biografie van Gerard Reve samen.

Nog steeds is hij dagelijks met letters bezig. "Ik kan het ook iedereen aanraden, voor iedere bejaarde die niet weet wat hij met zijn tijd moet doen", laat Maas weten. Hoe de boekjes in de drukkerij gemaakt worden zie je in de nieuwe aflevering van NH Onderneemt. 

abc5media_video_0

Foto: