Noord-Holland

NL
V

Oost-Graftdijk na de zomer eindelijk verlost van vrachtverkeer

10 mei 2017, 23.35 uur · Aangepast 2 september 2017, 22.18 uur

OOST-GRAFTDIJK Ruim tien jaar hebben inwoners van Oost-Graftdijk ertegen gestreden, maar de overlast van zwaar vrachtverkeer door het dorpje is na de zomer voorbij. Vandaag is de aanleg begonnen van de lang gewenste ontsluitingsweg.

Grote vrachtwagens persten zich de afgelopen jaren door de nauwe straten en over de smalle Kanaaldijk in Oost- en West-Graftdijk. Voor de bewoners een ware plaag. In 2006 begon het gedonder door de aanleg van een vakantiepark in het dorp. Bouwverkeer en later het bevoorradingsverkeer zorgden voor veel overlast. Verschillende maatregelen om het zware verkeer te weren hielpen niet.

Lees ook: Oost-Graftdijk: "We kunnen nu alleen hopen dat die ontsluitingsweg er nu echt komt"

Inwoners verenigd in de Actiegroep Ontsluitingsweg NU! vochten ruim tien jaar voor hun veiligheid en rust. Protestacties, bezwaarschriften, inspraakavonden en zelfs meermaals een gang naar de Raad van State brachten geen uitkomst.

Het zware verkeer was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zelfs het Heetste Hangijzer in de gemeente. En na de fusie van de gemeente Graft-De Rijp met Alkmaar kwam er schot in de zaak. Met als resultaat dat vandaag met de aanleg van een nieuwe toegangsweg naar het vakantiepark begonnen is.

Verlossing
Karien Phaf van het actiecomité is erg blij met deze grote stap. "Uiteindelijk dus de verlossing van het zware verkeer over onze dijkjes en door de straten. Het was echt levensgevaarlijk voor fietsers. En er reden trucks met gasflessen rakelings langs de voorgevels. Het was eigenlijk geen doen."

gemeente Alkmaar