Ga naar Content
Noord-Holland

Gemeente zwicht voor protesten en plaatst daklozenstel in 'eigen achtertuin'

10 mei 2017, 23.14 uur · Aangepast 11 mei 2017, 18.40 uur
Door: · Foto: NH/ Dennis Mantz

BEVERWIJK De gemeente Beverwijk gaat de caravan voor het daklozenstel Mark en Yvonne stallen in haar 'eigen achtertuin', vlakbij het stadhuis, achter bioscoop Cineworld. Daarmee is, voorlopig althans, een einde gekomen aan het huisvestingsprobleem van de twee zwervende alcoholisten.

Enkele weken geleden opperde de gemeente het plan de caravan neer te zetten aan het einde van de Spaarnestraat in de wijk Zwaansmeer. Omwonenden protesteerden hevig tegen die locatie. Ze vreesden geluidsoverlast door de komst van de daklozen naar hun buurt.

Lees ook: "Gemeente Beverwijk had probleem met opvang zwervers in caravan kunnen voorzien"

Nu verblijven Mark en Yvonne meestal op en rond het Europaplein. Daar zouden ze het winkelend publiek lastig vallen en hun behoeften doen in de bosjes. Ze brengen de nachten door onder de luifel van de slijter.

Hoewel Mark en Yvonne van de gemeente Beverwijk nog niets hoorden, reageren ze opgetogen op het nieuws. "Het is heel simepl: Als die caravan er komt, dan ben ik daar heel blij mee”, vertelt Mark. "Als we weer een dak boven ons hoofd hebben waar we ons kunnen wassen, eten en slapen, dan wil ik ook gerust weer gaan werken."

Hij vervolgt: “Ik heb dertien jaar in de sloop en staalconstructie gewerkt. Zes dagen per week. Dus ik weet echt wel wat werken is hoor”, aldus Mark. 

Nieuwe plek
De gemeente was vatbaar voor de protesten van de omwonenden en stelde de stalling van de caravan in Zwaansmeer uit. Nu is er een nieuwe plek gevonden.

Lees ook: Protest tegen komst daklozencaravan: "Zet 'm lekker bij de burgemeester in de tuin"

Cees Bakker, woordvoerder namens de actievoerders, is opgelucht dat de caravan niet in Zwaansmeer komt: "Zo zie je maar wat je kan bereiken als je gezamenlijk protesteert. Ik heb net de brief met de bevestiging binnen. Het staat zwart op wit. We zijn er heel blij mee."

Wanneer de caravan wordt geplaatst is nog niet bekend. De gemeente zou met Cineworld overeenstemming hebben bereikt over de plek.