Start van hoofdcontent

DEN ILP

nl

Leerlingen overwinnen faalangst door verzorgen van paarden

10 mei 2017, 18.20 uur · Aangepast 10 mei 2017, 18.50 uur

DEN ILP Elke dinsdag krijgt Jan de Vries in zijn paardenstal zes scholieren van het Kolom Praktijkcollege Noord uit Amsterdam op bezoek. Daar verzorgen de scholieren de paarden van Jan. Door middel van het paardengedrag helpt Jan de scholieren hun faalangst te overwinnen.

Sinds september komen de scholieren van het Kolom Praktijkcollege Noord bij Stal Jan de Vries op bezoek. Iedere acht weken komt er een nieuw groepje van zes scholieren. In die weken leren de scholieren hoe ze om moeten gaan met paarden. En dit passen ze (ongemerkt) toe in de praktijk.

Stapje voor stapje
"Tijdens het eerst bezoek maken de scholieren kennis met de paarden", vertelt Jan, "de volgende les mogen de scholieren de paarden aaien." Stapje voor stapje bouwen ze het contact met de paarden op. Jan: "Dit is de vijfde of zesde les voor deze scholieren en inmiddels kunnen ze al op de paarden rijden."

'Je ziet het zelfvertrouwen groeien'
Marleen Kos is werkzaam bij het Kolom Praktijkcollege Noord en heeft het idee voor de paardenlessen bedacht. Ze is tevreden met het resultaat van de lessen: "Ik begeleid kinderen op de interne stage bij de koffie- en theedienst. Een meisje vond het doodeng om koffie en thee in de hogere klassen te brengen. Toen zei ik: 'Denk eens terug aan de paarden.' Ze zei: 'Ja, daar heb ik op gezeten, terwijl ik dat eerst niet durfde. Dit durf ik nu eigenlijk ook wel.' Ze klopte op de deur en liep zo de klas in. Je ziet het zelfvertrouwen bij die kinderen zo gewoon groeien."

Foto: Faalangst paarden - NH/ Merel Driessen