Ga naar Content

Ontsnapt aan een ramp: "Ik dacht: we gaan er allemaal aan, we zijn de pineut"

ZAANDAM De tranen staan in haar ogen als Ans Dupon de ravage in de Rosmolenbuurt in Zaandam bekijkt. Een vlammenzee legde vannacht een timmerwerkplaats en een wijnhandel in as. Het scheelde niet veel of haar woning was er ook niet meer geweest.

Ans woont op een steenworp afstand van de Oostzijde, waar vannacht rond 01.00 uur een grote brand uitbrak. Als ze uit haar raam kijkt, ziet ze de zwartgeblakerde overblijfselen. De ruit is door de hitte gebarsten. Het laat zien hoe dichtbij het vuur is gekomen. "Hier, aan deze kant stonden de vlammen tot aan de dakgoot. Ik dacht: We gaan er allemaal aan, dit blijft niet zo. We zijn de pineut."

Lees ook: Grote brand verwoest bedrijfspand Zaandam, woningen ontruimd

'Hard op de deur gebonsd'
De brand in het bedrijfsverzamelgebouw zou zijn ontstaan in de timmerwerkplaats en greep snel om zich heen. Met zo'n twaalf brandweerwagens uit de hele regio werd het vuur bestreden. Vanwege de hevige rookontwikkeling werd omwonenden geadviseerd om ramen deuren te sluiten.

Op de onderstaande beelden is de vlammenzee goed te zien. Tekst gaat verder onder de video.

Video #164774


Als de brand overslaat op enkele schuren achter het bedrijfspand, worden de bewoners van de bijbehorende woningen geëvacueerd. "Er werd heel hard op de deur gebonsd dat we wakker moesten worden en huis uitmoesten", vertelt een buurman van Ans. 

Vanuit het raam ziet hij hoge vlammen. "We hebben snel wat spullen bij elkaar gepakt, wat contant geld en onze paspoorten en zijn naar buiten gegaan."

Op straat
Ook Ans moet haar woning verlaten. "We stonden met alle buren op straat. We zagen de vlammen inmiddels boven het dak uitkomen. We waren allemaal ontredderd."

Samen met haar buren moet ze lijdzaam toekijken hoe de vlammenzee steeds dichterbij komt. Ze vreest voor haar huis. "Het is zo heftig, zoveel brandweerwagens. Dan denk je: dit kan nooit goed gaan."

Lees ook: Niets over van timmerwerkplaats en wijnhandel na verwoestende brand

'We hebben mazzel gehad'
De volgende ochtend is bij daglicht de ravage goed te zien. Alleen het geraamte van het gebouw staat nog overeind. Als Ans haar tuin inloopt, is goed te zien hoeveel geluk ze heeft gehad.

Een zwartgeblakerde ravage is het enige dat nog rest. Tekst loopt verder onder de foto.

schade na brand in zaandam


De brandgang tussen haar woning en het bedrijventerrein is de grens tussen haar thuis en een stuk zwartgeblakerde grond. "Als de wind een klein stukje gedraaid was, dan was dit hele blok huizen ook weggeweest. De brandweercommandant zei dat we mazzel hadden gehad."

"Dit doet veel met me", vertelt ze met tranen in haar ogen. "Alles was netjes. Nu is het een puinhoop. Alles moet hersteld worden. Daar word je niet vrolijk van."

Nuchter
Andere buurtbewoners lijken minder onder de indruk. "Als iedereen het huis uit is, is het goed. Je bent verzekerd. Je word er niet vrolijk van, maar dat is logisch", zegt Ans' buurman nuchter.

Foto: NH Nieuws