Ga naar Content

Hete Hangijzers: Loosdrechters eisen strengere maatregelen tegen snelheidsduivels

LOOSDRECHT De 19-jarige Hilversumse Fleur Balkestein werd ruim een jaar geleden doodgereden in Loosdrecht. Het ongeluk zorgde voor een schok in het dorp, maar aan het rijgedrag van veel automobilisten is dat inmiddels al niet meer te merken. De inwoners willen dat de gemeente en de politie maatregelen nemen.

"Het is wachten op het volgende ongeluk", zegt Loosdrechter Jan Huisman. Hij hoorde een jaar geleden hoe een vader en zoon met elkaar aan het straatracen waren. De vader reed meer dan 100 kilometer te hard en de dollemansrit eindigde uiteindelijk tegen de auto van Fleur. Zij overleed twee weken later aan haar verwondingen. Dat heeft tot spijt van Jan weinig veranderd. "Ze rijden hier nog steeds met 100 kilometer door de straat." Dat is twee keer zo hard als de toegestane snelheid.

Lees ook: Doodrijder 19-jarige Fleur reed zeker 100 km/u te hard

Ook Pauline Vrugteveen-Schneider verbaast zich over het rijgedrag in het dorp. Ze woont pas een jaar in Loosdrecht, maar heeft al genoeg gevaarlijke situaties meegemaakt. "Op de kruising bij ons huis zijn al vijf ongelukken gebeurd. Loosdrecht is een rustig dorp, daarom is het ook zo gek dat er zo hard wordt gereden."

'Flitskasten op verkeerde plaats'
De burgemeester had geen tijd om voor camera te reageren. In een schriftelijke reactie zegt de gemeente Wijdemeren de zorgen van de Loosdrechters te delen en ze wijst er op dat er wel vier flitskasten op de Nieuw en Oud-Loosdrechtsedijk staan. Maar die staan niet in de dorpskern waar het drukst is. 

Lees ook: Loosdrecht vreest na 'Fleur' voor meer dodelijke ongelukken door snelheidsduivels

De Loosdrechters hebben dan ook twijfels over de locaties. "Iedereen weet waar de palen staan", weet Jan. "Ze remmen bij de palen en dan is het weer gas erop." Pauline vindt het tijd voor actie. "Ik hoop dat de gemeente wat gaat doen, zodat je kinderen, voetgangers en fietsers veilig over straat kunnen." Volgens de gemeente gaat ze wel degelijk iets doen aan de veiligheid door de Oud- en Nieuw-Loosdrechtsedijk aan te pakken. 

Nooit snelheidscontroles
Raadslid Gert Zagt, die zelf langs de dijk woont, heeft weinig vertrouwen in deze oplossing. Er kan daarna nog steeds hard gereden worden. "De gemeente doet niet genoeg. Het is pappen en nat houden. Of de weginrichting moet zo worden gemaakt dat je niet te hard kan rijden of er moet meer gecontroleerd worden." Ook de politie doet volgens Zagt te weinig om hardrijders te pakken. "Ik kan me niet herinneren dat er recent onverwachte incidentele controles zijn geweest." 

Dat klopt. Als we het bij de politie navragen, geeft de politie aan dat er bijna nooit snelheidscontroles in Loosdrecht worden gehouden, ondanks dat er wel bekend is dat er vaak hard wordt gereden. De politie wijst er op dat in 2017 pas één ongeluk op de Nieuw-Loosdrechtsedijk is gebeurd. Jan is er niet gerust op. Hij doet een appèl op de politie: "Die controles moet er komen, want het is onverantwoord hoe hard ze rijden." 

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws