Ga naar Content

Einde aan honderd jaar familietraditie haring van Miep

BERGEN De Haringkar van Hoeben is al bijna 100 jaar een begrip in Bergen, maar binnenkort komt er een einde aan de familietraditie. Angelique Hoeben stopt ermee. Naar verwachting eind mei gaan de laatste haringen over de toonbank op het vaste plekje van de kar aan de Stationsstraat in Bergen.

Dankzij Duitse toeristen is de slogan van wijlen Miep Hoeben tot ver over de landsgrenzen bekend: "Eet een haring van Miep, dan krijg je geen griep'.  Het was Angeliques moeder die ervoor zorgde dat de viskraam waarmee haar opa in de jaren '20 begonnen was een begrip werd.

"Maar niet alleen mijn moeder hoor", vertelt Angelique in NH Reportage. "Ook haar tweelingzus Annie, tante Agaath en de rest van de familie hielp mee'. Zo rolde ook Angelique in het vak.

Altijd met z'n drieën
Nadat haar tante was overleden, nam Angelique haar plaats in en stond ze tientallen jaren samen met haar moeder en ome Piet in de kraam. "We waren altijd met z'n drieën". Angelique krijgt tranen in haar ogen als ze eraan terugdenkt.

Lees ook: Nieuwe haring, een korenwijntje en het haringlied in Bergen

Nadat haar moeder was overleden, bleef Angelique de viskraam met haar oom runnen. Toen ook hij stierf, ging ze door en drukte ze op haar beurt haar stempel op de kar.  Met de fooienpot voor dieren op de toonbank en foto's van asieldieren is ze niet meer weg te denken uit het dorp.    
Hotel
Maar nu de vaste standplaats verdwijnt omdat er binnenkort een nieuw hotel wordt gebouwd, heeft Angelique besloten te stoppen. "Met pijn in het hart hoor." Waarschijnlijk al aan het einde van deze maand verkoopt Angelique voor het laatst haar haring en neemt ze afscheid van het familiebedrijf.

Foto: