Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Zeeleeuwenbeeld Den Helder heeft nieuwe plek

9 mei 2017, 16.46 uur

DEN HELDER Het zeeleeuwenbeeld dat sinds de opening van het station, eind jaren '50 van de vorige eeuw, bij de entree stond, is vandaag verhuisd. Met een grote kraan werd het beeld op zijn nieuwe plek bij Lands End gehesen.

Hobbyfotograaf Gerrit Jan Kranenburg volgt de verhuizing op de voet. Hij maakt tientallen foto's. Rond 10.00 uur wordt het beeld, gemonteerd op ijzeren balken, van zijn oude plek bij het station de lucht in gehesen en achter op een vrachtwagen gezet: "Het kwam hier met de opening van het station. Ik weet nog dat het een fonteintje was. Dus dat heb ik allemaal nog meegemaakt."

Toen bekend werd dat het beeld vanwege de verbouwing van het stationsgebied moest verdwijnen, kwamen buurtbewoners in actie. Zij zijn blij dat het beeld nu in ieder geval behouden blijft voor Den Helder. Maar ze hadden liever gezien dat de zeeleeuwen een nieuw plekje in de buurt hadden gekregen.

Fotootje van de dijk
"Dat ze nu achter de dijk komen te staan, vind ik helemaal prachtig.", zegt Kranenburg. "Want die beesten horen bij het water." Daarna springt hij op zijn fiets richting Lands End. Als het zware beeld op zijn nieuwe plek staat, neemt hij tevreden nog een paar foto's: "Jan en alleman komt hier langs. Dan kunnen ze hem mooi bekijken en meteen een mooi fotootje maken van de dijk."

NH/Matthijs Gemmink