Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Bloed van Dascha mogelijk gevonden in auto bij sloperij'

9 mei 2017, 13.44 uur · Aangepast 9 mei 2017, 18.08 uur · Foto: René Graafsma

HILVERSUM In een auto die een paar dagen na de dood van Dascha Graafsma is aangeboden bij een sloperij in Hollandsche Rading, zijn bloedsporen gevonden die mogelijk van de 16-jarige scholiere zijn. Dat meldt onderzoeksleider Joey Roelofs aan NH Nieuws.

Dascha Graafsma werd eind november 2015 na een avond stappen dood gevonden langs het spoor in Hilversum. Hoewel de politie concludeerde dat ze zelfmoord had gepleegd, kon de familie dit moeilijk geloven. Zo is onder andere haar vader René ervan overtuigd dat zijn dochter de laatste uren van haar leven niet alleen was en dat ze geen zelfmoord kan hebben gepleegd. Om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, werd het particuliere onderzoeksteam Team Dascha Onderzoek (TDO) opgericht. 

Lees ook: Vader overleden Dascha op zoek naar antwoorden in zelfgemaakte documentaire

Het TDO kreeg een tip van iemand die dichtbij de eigenaar van de auto stond. "Die gaf aan dat de auto naar de sloop zou gaan. Toen heb ik dat gecheckt en dat bleek zo te zijn. We hebben meteen aan de sloop gevraagd of we de auto mochten onderzoeken en dat mocht", vertelt Joey Roelofs, onderzoeksleider van TDO.

Bloed en bleek
"De auto zou eigenlijk een dag later vernietigd worden. Er zijn bloedsporen in aangetroffen, maar ook sporen van bleek. Alsof het weggepoetst is. In het eerste tussentijdse rapport staat dat het bloed vermoedelijk van een of twee meisjes is", vervolgt hij.

De auto zou van een 23-jarige man uit Maartensdijk zijn. Hij bood de wagen aan omdat hij kapot zou zijn, maar volgens de sloperij was hij verre van rijp voor de sloop. Wel waren de bestuurdersstoel verwijderd en enkele stukken bekleding weggesneden.

Lees ook: Camerabeelden tonen nieuwe feiten rond dood Dascha Graafsma

Dat het nieuws nu pas naar buiten komt, heeft ermee te maken dat het onderzoek naar Dascha's dood een tijd stil lag vanwege een tekort aan geld en omdat sommige onderzoeksresultaten op zich lieten wachten.

Volgens Roelofs zijn er sinds het begin van het onderzoek vier hoofdpersonen in het verhaal rond de dood van de scholiere. Eén van hen zou erotisch getint contact met Dascha hebben gehad, de onderzochte auto is van een andere jongen uit het viertal. 

Telefoon
Het TDO heeft ook de route van Dascha's telefoon opnieuw kunnen reconstrueren. "Die wijkt af van de route van de speurhonden. Er komen nu meerdere locaties uit, dat is goed." Het onderzoeksteam heeft een exacte locatie gekregen van de telefoon rond 1.30 uur in de bewuste nacht, maar Roelofs kan daar nog niets over zeggen. 

Lees ook: Politie erkent 'domme fout' in onderzoek dood Dascha Graafsma

DNA-onderzoek moet uitwijzen of het bloed daadwerkelijk van Dascha is. Waarschijnlijk is er over vier à vijf weken meer duidelijkheid over.

Dascha's vader René heeft geschokt gereageerd op de nieuwe resultaten, laat Roelofs weten. Tegelijkertijd is hij blij, want hij wil niets anders dan de waarheid achterhalen over het lot van zijn dochter.