Ga naar Content
Noord-Holland

Burgemeester Texel niet blij met aantreffen asbest: "Het is ongekend dat dit wederom gebeurt"

8 mei 2017, 18.14 uur · Aangepast 8 mei 2017, 19.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Jaap Eelman

TEXEL Voor de tweede keer in een jaar tijd is er asbest gevonden op de plek waar een 'Meierblis', een traditioneel Texels vreugdevuur, heeft gebrand. Vermoedelijk heeft iemand asbesthoudend materiaal op het vuur gegooid. Burgemeester Uitdehaag is op z'n zachtst gezegd niet blij met de ontdekking: "Ik vind dit uitermate teleurstellend."

Elk jaar, op 30 april, ontsteken meerdere Texelse dorpen een zogenaamde Meierblis van afval- en snoeihout. Vorig jaar werd er na het uitbranden van de Meierblis in Den Burg asbest aangetroffen, en ook dit jaar was het raak. In De Cocksdorp is hechtgebonden asbest gevonden, zo blijkt uit onderzoek van een asbestinspectiebureau. 

"De schrik zat er na de ontdekking van vorig jaar goed in", aldus de burgemeester. "Dat dit nu wederom gebeurt, is ongekend. Welke les begrijpt degene die dit dumpt niet? Het gaat hier om de gezondheid van mensen en de traditie van ons cultureel erfgoed."

Verder onderzoek
De gemeente gaat opdracht geven voor vervolgonderzoek naar de hoeveelheid en mogelijke verspreiding van het asbest in De Cocksdorp. Het terrein waar de Meierblis heeft gebrand, is momenteel niet toegankelijk voor onbevoegden.