Ga naar Content
Noord-Holland

Dringende oproep ProRail: maak geen 'spoorselfies'

8 mei 2017, 18.48 uur · Aangepast 8 mei 2017, 18.58 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Er blijken mensen te zijn die zichzelf fotograferen of laten fotograferen op het spoor. ProRail roept iedereen dringend op om dat niet te doen.

"Het is enkel spoor en de trein is net voorbij gereden", schrijft spoorbeheerder op de eigen website. "Het lijkt een perfect moment om even snel op het spoor te poseren voor een mooie foto." Veel mensen laten zich daar nog wel eens toe verleiden.

Hoge snelheid
Bij ProRail zien ze op social media geregeld foto's voorbijkomen die op het spoor genomen zijn. Dat is lang niet zo ongevaarlijk als het kan lijken, waarschuwt ProRail. Ook als je in de verte nog geen trein ziet, kan er toch een aankomen. De snelheid van die treinen ligt vaak namelijk hoog. "Zo hoog, dat je ze niet aan ziet komen met alle gevolgen vandien."

Mensen die op het spoor foto's nemen, brengen niet alleen hun eigen leven in gevaar, maar veroorzaken ook andere problemen. Bij een melding van een persoon op het spoor, moeten alle machinisten op dat spoor hun snelheid minderen. Een maatregel die de nodige vertraging oplevert. 

Boete
Om dat te voorkomen, wordt de politie meteen ingeschakeld als iemand zich toch op het spoor begeeft. Die moet middels een boete een forse prijs betalen voor haar of zijn 'spoorselfie'.