Noord-Holland

Gevangenis Schutterswei getransformeerd tot hotel

9 mei 2017, 09.01 uur · Aangepast 9 mei 2017, 15.14 uur

NH Nieuws

ALKMAAR - ALKMAAR De verbouwing van gevangenis Schutterswei in Alkmaar kan beginnen. Rondom de gevangenis komen voldoende parkeerplaatsen, zodat de ombouw van cel naar hotel na de zomer gaat beginnen. In de voormalige cellen worden ongeveer honderd hotelkamers gemaakt.

Sinds eind 19e eeuw is het gebouw in de Alkmaarderhout in gebruik als gevangenis, maar pas later kreeg het de naam Schutterswei. De 122 gedetineerden leefden onder sobere omstandigheden met aanzienlijk minder comfort en ruimte dan de toekomstige hotelgasten. Na de sluiting in 2009 was de gevangenis het decor voor de TV-serie Celblok H.

Lees ook: Voormalige gevangenis Schutterswei Alkmaar wordt luxe hotel

Bij de verbouwing wordt de gymzaal gesloopt, waardoor de oude binnenplaats bereikbaar wordt. Ook de hoge gevangenismuur gaat verdwijnen. Twee of drie oude cellen worden straks samengevoegd tot een luxe hotelkamer met eigen sanitair. Rondom het gebouw komen extra parkeerplaatsen voor gasten en personeel. Eind 2018 gaat het hotel open. 

Beheerder en oud-cipier Jeroen Nolten koestert mooie, maar ook heftige herinneringen aan de Schutterswei. Samen met hem maken we nog één keer een rondgang door het complex. Met de stalen trappen, galerijen en mysterieuze lichtinval is het volgens hem één van de mooiste gevangenissen van Nederland.