Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

NH Peilt: Erger jij je aan Engelse leenwoorden?

8 mei 2017, 11.52 uur · Aangepast 8 mei 2017, 18.59 uur

NH PEILT We appen en downloaden wat af. Engelse leenwoorden in de Nederlandse taal. Erger jij je daar aan of is het no problem?

24 miljoen
Het Nederlands heeft wereldwijd ongeveer 24 miljoen sprekers, blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse Meertens Instituut, de Taalunie en de Universiteit Gent.

Engelse les
Hoewel er veel Engelse leenwoorden in ons dagelijks taalgebruik sluipen en er op universiteiten vaak college wordt gegeven in het Engels, is de Nederlandse taal volgens de onderzoekers niet bedreigd.

Staat van het Nederlands 
De Nederlandse taal is in bijna alle sectoren van onze de samenleving dominant en wordt door bijna alle sprekers een 'mooie taal' genoemd, die aan de volgende generatie moet worden doorgegeven. Het is een 'zeer vitale taal met uitstekende overlevingskansen voor de toekomst', aldus het rapport 'De Staat van het Nederlands'.

Leenwoorden
Leenwoorden uit andere talen, en dan voornamelijk uit het Engels, rukken wel op. Vaak worden Engelse woorden 'vernederlandst', zoals bijvoorbeeld 'appen' en 'streamen'. Volgens de onderzoekers richt dit 'geen wezenlijke schade aan in een taalsysteem'.

Wat vind jij?
Gebruik van Engelse leenwoorden. Erger jij je daar aan of vind je het geen probleem?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer! Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]