Ga naar Content

Homopleeggezin Rijsenhout biedt kinderen veilig thuis: "Liefde is liefde"

RIJSENHOUT Er is een groot tekort aan pleeggezinnen in Nederland. Wie kinderen op wil vangen thuis, moet structuur, warmte en veiligheid kunnen bieden. Rijk of arm, religieus, hetero of homo, dát maakt daarbij niet uit. Het Rijsenhoutse homostel Chris en Mark van der Waals bewijst dat liefde het allerbelangrijkste is.

Ze hadden altijd al een grote kinderwens en zaten midden in het proces om Amerikaanse kinderen te adopteren. Totdat Chris en Mark, die nu al 12 jaar getrouwd zijn, een stel ontmoette die hen over het pleegouderschap vertelden. "Er zijn zoveel kinderen in Nederland die hulp nodig hebben. Wij zijn blij dat wij hen een warm thuis kunnen bieden," vertelt Chris. 

De twee vaders hebben inmiddels al zeventien kinderen in huis gehad. Sommigen kort, anderen al jaren. "We proberen een zo normaal mogelijke gezinssituatie na te bootsen", vertelt Mark. "Daarbij laten we de biologische ouders een rol spelen, op de achtergrond."

'Een beetje wennen'
De gezinsleden zijn het er allemaal over eens: het voelt als familie. "We zijn als broers en zussen met elkaar", zegt Jhenoah. "Het enige verschil is dat we niet écht familie zijn."

Hoewel het soms wennen is voor de kinderen of biologische ouders dat Chris en Mark een stel zijn, hebben ze eigenlijk nooit problemen gehad. Ook in Rijsenhout zijn ze volledig ingeburgerd. "In het begin draaiden hier in het dorp alle nekken wel om, maar inmiddels is het helemaal geaccepteerd. We hebben daar nooit problemen mee gehad", vertelt Chris. 

Ook de kinderen hebben nooit moeite gehad. "Liefde is liefde", zegt Kjeld. "En dat is het écht." Ook de 21-jarige Annelore ervaart het zo. "Het gaat er niet om op welk geslacht je valt, maar om wat voor mens je bent", zegt ze. "Dat zou ik anderen graag mee willen geven."

Foto: Het pleeggezin: Kjeld, Chris, Jhenoah, Mark, Annelore, Renato en vooraan Stefan (vlnr). 

Foto: NH Nieuws