Ga naar Content

Bergenaar bezeten van de Giro d'Italia: "Regen in de dalen en sneeuw in de toppen"

BERGEN De Giro d'Italia is weer in volle gang. Oud-wielrenner Engel Hopman uit Bergen volgt de honderdste wielerronde van Italië op de voet.

Engel Hopman is 62 jaar, maar reed in 2016 nog een deel van de Giro d'Italia. Want de Ronde van Italië, die vindt hij maar wat spectaculair. "De Giro vindt plaats in mei en dan is het weer nog niet zo stabiel in Italië'', aldus Hopman. "Maar nergens in Europa. Je kunt daardoor regen in de dalen en sneeuw in de toppen tegenkomen. Dat maakt het wielrennen heel uitdagend."

Paplepel
De passie voor de sport komt niet uit de lucht vallen. Het wielrennen is hem met de paplepel ingegoten. Hopman: "Mijn vader fietst al voor de oorlog. Ook waren mijn ooms talentvolle wielrenners, dus ik ben ermee opgevoed. Als ze wonnen mocht ik op hun fietsstang zitten. Dat is geweldig als klein jongetje. De geur van de massageolie is mij altijd bijgebleven.''

Zodoende begon Engel op zijn vijftiende met wielrennen en kwam hij bij de Nederlandse selectie terecht. Die tijd is nu voorbij, maar afscheid van de wielersport heeft hij nooit genomen. "Sommige mensen vragen 'Ga je fietsen?'. Nou daar wil ik mij nog niet aan toegeven. Ik zeg altijd nog dat ik train. Maar natuurlijk wel op mijn eigen tempo'', aldus Hopman.

Het echte werk laat Engel dan ook over aan de drie Nederlandse deelnemers van de Giro. "Er zijn drie Nederlandse kanshebbers: Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Ik ben benieuwd wat zij gaan doen.''

Foto: NH Nieuws